VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

08.22. Prezidento V. Adamkaus vardo konferencijoje spręsis Vidurio-Rytų Europos šalių lyderystės atkūrimo klausimas

Šiandien, rugpjūčio 22-ąją, Vilniaus universitete vyks aukšto lygio Prezidento Valdo Adamkaus vardo tarptautinė konferencija "Regioninės lyderystės atkūrimas".

Konferencijos globėjas ir dalyvis Prezidentas V. Adamkus pažymi, kad šiandien Europai ir pasauliui kylančių iššūkių akivaizdoje reikalinga naujos kokybės lyderystė užsienio politikoje, kuri privalo prasidėti pirmiausia regione. Pasak V. Adamkaus, su artimiausiais kaimynais privalome išbristi iš nepasitikėjimo ir senų nuoskaudų eskalavimo lygmens ir inicijuoti strateginį dialogą apie sprendimus, sustiprinančius ne tik mūsų, bet ir visos Europos ir JAV vienybę.
"Mūsų regiono lyderiai praeityje ne kartą įrodė gebantys pademonstruoti lyderystę ir valią apginti bendrąsias vertybes. Susikalbėjimo tarpusavyje ir noro atrasti konsensusą mums labai reikia ir šiandieninių geopolitinių iššūkių akivaizdoje. Todėl svarbiausias šioje konferencijoje keliamas klausimas bus - kaip atkurti regione Vidurio-Rytų Europos šalių lyderystę", - sako vienas iš konferencijos iniciatorių Seimo narys Žygimantas Pavilionis, kartu pabrėždamas, kad Lietuva galėtų būti regiono lyderystės apraiškas vienijanti ašis.
Atsakymo į šiuos klausimus ieškos į konferenciją atvyksiantys V. Adamkaus užsienio politikos bendražygiai, buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, Ukrainos Aukščiausiosios Rados Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Borysas Tarasiukas, buvęs Rumunijos prezidentas Trajanas Basesku (Traian Basescu), Lenkijos Senato vicepirmininkas Bogdanas Borusevičius (Bogdan Borusiewicz), ilgametis Vokietijos užsienio politikos architektas ir Angelos Merkel bendražygis Elmaras Brokas.
Konferencijoje didelis dėmesys bus skirtas europėjančiai Ukrainai ir jos galimybei visiškai atsiriboti nuo Rusijos. Svečiai iš JAV aptars regiono saugumo perspektyvas bei pigesnių energetinių resursų įsigijimo galimybes.
Įdomių pranešimų tikimasi iš naujųjų užsienio politikos regione kūrėjų: Prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) paskirtojo atstovo Ukrainos konfliktui Kurto Volkerio (Kurt Wolker), gausios Šiaurės valstybių parlamentų narių delegacijos, JAV antikomunistinio Lotynų kongresmenų bloko vadovo Linkolno Diaz-Balarto, Moldovos kandidatės į prezidentus Majos Sandu (Maia Sandu) bei Gruzijos parlamento vicepirmininko Sergijaus Kapanadzės.

Atgal