VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

07.15. Bus konsoliduojama vartotojų teisių apsauga

Teisingumo ministerija, siekdama mažinti iš valstybės biudžeto išlaikomų įstaigų skaičių, siūlo konsoliduoti vartotojų teisių apsaugą. Europos vartotojų centrą, kuriame dirba 5 žmonės, planuojama prijungti prie Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) atskiro padalinio teisėmis. 

Ketvirtadienį teisingumo ministrė Milda Vainiutė su VVTAT bei Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovais aptarė Europos vartotojų centro pertvarkos - integracijos į VVTAT galimybę. 
Valstybinėje vartotojų teisių apsaugos tarnyboje būtų įsteigtas atskiras skyrius, kuris rūpintųsi vartotojų teisėmis ES ir Islandijos bei Norvegijos erdvėje. 
Šiemet Teisingumo ministerijai atlikus Europos vartotojų centro auditą, buvo nustatyti įvairūs pažeidimai. Savo tyrimą atlikusi VVTAT centro vadovui skyrė papeikimą. Audito medžiaga perduota Viešųjų pirkimų tarnybai. 
Skirtingose ES valstybėse tokie centrai turi nevienodą statusą. Pavyzdžiui, Latvijoje ir Estijoje Europos vartotojų centrai yra valstybinių institucijų, atsakingų už vartotojų teisių apsaugos politikos įgyvendinimą, struktūriniai padaliniai, o Lietuvoje veikia kaip viešoji įstaiga.
Valstybės biudžeto ir Europos Komisijos lėšomis finansuojamas Europos vartotojų centras padeda ES šalių, Norvegijos bei Islandijos gyventojams spręsti problemas, kilusias dėl kitoje šalyje įgytų nekokybiškų prekių ar paslaugų, pavyzdžiui, netesėtų lūkesčių, įsigijus turistinę kelionę.
Europos vartotojų centras įsteigtas Europos Komisijos ir VVTAT susitarimu, Lietuvoje veikia nuo 2005 metų.

Atgal