VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

04 15. Lietuvos ir Gruzijos gynybos ministrai pasirašė bendrą pareiškimą dėl tolimesnio bendradarbiavimo

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis vakar lankėsi Tbilisyje, kur susitiko su Gruzijos gynybos ministru Levanu  Izoria. Ministrai po trumpo oficialaus susitikimo pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame šalys išreiškia viena kitai paramą ir bendradarbiavimą gynybos srityje: bendrose pratybose bei mokymuose, partnerystėje su NATO bei skatinant tolimesnes Gruzijos gynybos reformas. 

 „Lietuva visada palaikė Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą, remiame šalies siekį tapti NATO nare bei jos indėlį į bendras operacijas. Džiaugiuosi mūsų bendradarbiavimu, tačiau mus jungia ir bendros, abiems šalims gerai pažįstamos ir suvokiamos grėsmės. Todėl turime siekti kartu stiprinti bendrą atsparumą joms“, –  sakė R. Karoblis.  

Gruzijos gynybos ministerijos nuotraukos

R. Karoblis susitikimo metu pasveikino Gruzijos gynybos ministrą su įsigaliojusiu beviziu režimu su Europos Sąjungos šalimis. „Tai labai svarbi ES žinia pasauliui apie jos paramą ir siekį bendradarbiauti su Gruzija“, – sakė jis. Ministrai taip pat aptarė saugumo situaciją pasaulyje bei Ukrainoje, kur abu viešėjo pastarosiomis savaitėmis, taip pat šalių ginkluotųjų pajėgų reformų eigą, dalyvavimo tarptautinėse operacijose ir dvišalio karinio bendradarbiavimo perspektyvas. 
Lietuva remia Gruzijos euroatlantinės integracijos siekius tiek politiškai, tiek praktiškai. Lietuva ir Gruzija gynybos srityje bendradarbiauja nuo 2001 m., kai buvo pasirašytas dvišalis susitarimas. Pagrindinės karinio bendradarbiavimo sritys – karininkų rengimas, ekspertinės konsultacijos tokiose srityse kaip strateginė komunikacija, kibernetinė gynyba, logistikos, finansai ir biudžetas, strateginis planavimas, kt.

Bendradarbiauja ir Krašto apsaugos savanorių pajėgos ir Gruzijos nacionalinė gvardija, Lietuvos ir Gruzijos specialiųjų operacijų pajėgos, Lietuvos karo akademija su Nacionaline Gruzijos gynybos akademija. Gruzijos kariai kviečiami stebėti pratybų ir dalyvauti jose, Lietuvos kariai dalyvauja pratybose Gruzijoje. Gruzijos karininkai nuo 2004 m. Lietuvos lėšomis mokomi anglų kalbos ir jaunesniųjų štabo ir štabo karininkų kursuose Lietuvos karo akademijoje, Baltijos gynybos koledže, nuo 2008 m. kviečiami į karo medikų kursus, nuo 2010 m. į instruktorių kursus Puskarininkių mokykloje.

Lietuva kartu su Jungtine Karalyste ir Šiaurės bei Baltijos šalių iniciatyvai priklausančiomis valstybėmis 2009 m. įsiteigė NATO ir Gruzijos profesinio rengimo programą, skirtą mokyti saugumo ir gynybos sektoriuje dirbančius valstybės tarnautojus. Kartu su Latvija Lietuva 2009–2014 m. vadovavo viešųjų ryšių darbo grupei, įgyvendino įvairius specialistų rengimo projektus. Lietuva finansiškai rėmė NATO ir Gruzijos profesinio rengimo programą, veikiančią patikos fondo principu.

Atgal