VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

12 22. Europos Parlamentas ragina didinti elektros jungčių skaičių

Visiškai integruota Europos Sąjungos (ES) elektros energijos rinka galėtų sumažinti elektros kainas ne mažiau kaip 2 eurais už MWh ir iki 2030 m. Europos vartotojams kasmet sutaupyti iki 40 mlrd. eurų. Tačiau šiam tikslui pasiekti būtina, kad ES valstybės investuotų 150 mlrd. eurų į tarpusavio jungtis. Tai pažymima antradienį didele balsų dauguma Europos Parlamento (EP) priimtoje rezoliucijoje. Joje taip pat raginama skubiai sinchronizuoti Baltijos valstybių ir likusios ES elektros tinklus, nurodo EP spaudos tarnyba.
Investicijos į elektros energijos jungtis, kurios leistų bent 10 proc. šalies elektrinėse pagamintos elektros energijos perduoti kaimyninėms šalims, padėtų strategiškai užtikrinti lankstesnį ir tvirtesnį tinklą, įsitikinę europarlamentarai. Jie tikisi, kad naujos elektros jungtys sudarys galimybes Baltijos valstybėms dar šiemet pasiekti 10 proc. pralaidumo rodiklį. Kartu pažymima, kad netikslinga siekti vieno rodiklio ES mastu, o reikia skatinti atskirus regionus susitarti dėl ambicingesnių moksliniais įrodymais pagrįstų sujungimo tikslų iki 2030 m.
10 proc. tarpvalstybinio elektros tinklų pralaidumo tikslas iki 2020 m. buvo iškeltas pernai spalį Europos Vadovų Tarybos. Europos Komisijos vertinimu, jam įgyvendinti reikės 35 mlrd. eurų. Didžioji dalis šios finansinės paramos bus skiriama per "Connecting Europe" priemonę. Šiuo metu dvylikoje ES valstybių elektros energijos tinklų jungiamųjų linijų pralaidumas nesiekia 10 proc.
"Susirūpinę dėl to, kad Baltijos valstybių tinklai iki šiol yra sinchronizuoti su Rusijos elektros energijos sistema ir nuo jos priklausomi", europarlamentarai "ragina skubiai sinchronizuoti Baltijos valstybių elektros tinklus su kontinentinės Europos tinklu siekiant užtikrinti visapusišką integraciją į vidaus elektros energijos rinką, taip pat didesnį elektros energijos tiekimo saugumą ir saugų sistemos veikimą".
Rezoliucijai pritarė 630 EP narių, nepritarė 45, o susilaikė 20.
"Labiau tarpusavyje integruotas ES elektros tinklas svarbus tiek atsinaujinančiai energetikai ir kovai su klimato kaita, tiek ir Europos konkurencingumui, kuris būtų sustiprintas pigesne elektros energija", - pažymėjo EP pranešėjas Peteris Eriksonas (Peter Eriksson).

Atgal