VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

12 22. EP komitetas pritarė susitarimui dėl duomenų apsaugos

Ketvirtadienį Europos Parlamento Piliečių laisvių komitetas pritarė su ES Taryba pasiektam susitarimui dėl naujų duomenų apsaugos taisyklių. Aiškus sutikimas leisti naudoti asmeninius duomenis, vaikų prieigos prie socialinių tinklų ribojimas, teisė būti pamirštam ir didelės baudos šias taisykles pažeidžiančioms įmonėms - tai tik kelios naujovės, nurodo EP spaudos tarnyba.
Esamos šios srities taisyklės įsigaliojo 1995 m., kuomet dar tik pradėta naudotis internetu. Naujosios taisyklės suteiks daugiau galimybių kontroliuoti asmeninę informaciją skaitmeniniame mobiliųjų telefonų, socialinių tinklų ir internetinės bankininkystės pasaulyje. Kartu jos suteiks daugiau teisinio aiškumo įmonėms.
Žmogus turės duoti aiškų sutikimą tvarkyti jo asmens duomenis, bet tik pirminiu duomenų rinkimo tikslu. Jei įmonė norės perduoti šiuos duomenis kitiems subjektams, ji turės tam gauti atskirą žmogaus sutikimą. Vartotojai turės turėti galimybę panaikinti savo sutikimą taip pat lengvai, kaip ir jį duodami. Jie turės "teisę būti pamirštiems" - ištrintiems iš bendrovių duomenų bazių.
Vaikai iki tam tikro amžiaus turės gauti tėvų sutikimą atsidaryti paskyrą socialiniuose tinkluose. Sutarta, kad amžiaus ribą nuo 13 iki 16 metų galės pasirinkti pačios ES valstybės (EP derybininkai siekė įtvirtinti visuotinę 13 m. ribą).
EP nariai užtikrino, kad privatumo nuostatos nebūtų pateikiamos sumažintu šriftu. Informacija turės būti pateikiama aiškiai suprantamu tekstu ir lengvai suprantamais simboliais.
Jei bendrovės tvarko didelį kiekį asmens duomenų, jos turės samdyti duomenų apsaugos darbuotojus. Šis reikalavimas nebus taikomas smulkiajam ir vidutiniam verslui, nebent duomenų tvarkymas būtų jų esminė veikla.
Įmonės ir organizacijos privalės informuoti atitinkamas valdžios įstaigas apie svarbius duomenų apsaugos pažeidimus. Dėl pažeidimų žmonės galės kreiptis į savo šalies duomenų apsaugos institucijas, kurių bendradarbiavimas ES bus sustiprintas. Už taisyklių pažeidimus įmonėms grės iki 4 proc. metinių pasaulinių pajamų dydžio baudos.

Atgal