VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 29. Visagino AE koncesijos sutartis gali būti parafuojama jau penktadienį, teigia Premjeras

Koncesijos sutartis dėl Visagino atominės elektrinės su strateginiu investuotoju Japonijos koncernu "Hitachi" gali būti parafuojama jau šį penktadienį, teigia Premjeras Andrius Kubilius.

Tai Ministras Pirmininkas ketvirtadienio rytą pranešė per interviu "Žinių radijui".

"Šių savaičių darbo rezultatai yra labai svarbūs, nes tikiuosi, kad artimiausiomis dienomis bus pasirašoma koncesijos sutartis su strateginiu investuotoju - "Hitachi General Electric" kompanija. Tam skiriama daugiausiai dėmesio", - kalbėjo A. Kubilius.

Paprašytas patikslinti, Premjeras teigė, kad ketvirtadienį bus paskelbta, jog tai gali būti padaryta penktadienį.

A. Kubiliau teigimu, koncesijos sutartis yra Lietuvos valstybės suteikiama teisė strateginiam investuotojui, projekto vystymo bendrovei, toliau plėtoti projektą ir statyti AE, kurią numatoma pastatyti 2020 metų pabaigoje-2021 metais. Skaičiuojama, kad Visagino AE elektros energijos gamybos savikaina būtų mažesnė negu pagaminamos kitur bei konkurencinga. Jėgainės statyba kainuos apie 17 mlrd. litų, Lietuvos dalis bus per 5 mlrd. litų. 1 kilovatvalandės kaina pirmąjį AE veiklos dešimtmetį būtų nuo 17 iki 22-23 centų, o vėliau, grąžinus paskolas, apie 7-10 centų.

"Tie skaičiai nuosekliai aiškėja, bet pačioje koncesijos sutartyje yra kalbama apie juridinę teisę statyti, o tuo tarpu toliau rengiamoje ir derinamoje su regiono partneriais, akcininkais - skaičių, žinoma, bus daugiau. (...) Tam ir reikalingos tolesnės derybos, kad tie skaičiai būtų tikslinami ir kad jie taptų dar patrauklesni Lietuvai, Lietuvos vartotojams", - sakė Vyriausybės vadovas.

Premjeras tikisi, kad Visagino AE projektas bus įgyvendinamas pagal grafiką bei neviršijant iš anksto suderėtų sąmatų.

Pasiteiravus, ar šiuo metu visuomenė pakankamai palaiko Visagino AE projektą, A. Kubilius atkreipė dėmesį į ekonominius projekto rodiklius. Žalieji dėl Visagino AE siūlo rengti referendumą.

"Nežiūrėčiau labai priešingai į kokias nors iniciatyvas rengti referendumus ar visuomenės nuomonės apklausas, bet tiktai su sąlyga, kad visuomenė iki to laiko būtų tinkamai informuota, būtų tinkamai keliamas klausimas", - dėstė Premjeras. A.Kubiliaus manymu, referendume dėl Visagino AE reikėtų klausti ne apskritai ar jie yra už, ar prieš branduolinę energetiką, bet ar reikia pigesnės elektros energijos iš tokios jėgainės.

Ketvirtadienį numatytas neeilinis Vyriausybės pasitarimas.

Atgal