VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2024.10.22.Mokesčių konkurencingumo indekse Lietuva pakilo į penktą vietą

Mokesčių konkurencingumo reitinge Lietuva šiemet pakilo iš 7-os į 5-tą vietą, rodo organizacijos „The Tax Foundation“ sudaromas indeksas. 

Organizacijos ataskaitoje teigiama, kad viena Lietuvos mokesčių sistemos stiprybių – verslo investicijų į mašinas ir įrengimus, pastatus ir nematerialųjį turtą apmokestinimas geresnis nei Europos vidurkis.

Be to, Lietuvos pelno mokesčio tarifas – 15 proc. – yra mažesnis už Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalių vidurkį – 23,9 proc.

Lietuvos vieta pagerėjo dėl to, kad pablogėjo kitų šalių padėtis

„Lietuvos vieta šiame indekse pagerėjo ne dėl jos pačios politikos pokyčių, o dėl to, kad pablogėjo kitų šalių padėtis“, – portalui „Verslo žinios“ teigė „International Tax Competitiveness Index 2024“ autorius Alexanderis Mengdenas.

Anot jo, tarpvalstybinio apmokestinimo kategorijoje Lietuva taip pat tapo santykinai patrauklesnė didelėms tarptautinėms bendrovėms, nes pasinaudojusi išimtimi šešeriems metams atideda visų pasaulinių minimalaus mokesčio taisyklių taikymą iki 2029 metų.

Pirmą poziciją reitinge toliau išlaiko Estija, antrą – Latvija, pirmas dvi pozicijas jos užima ir verslo pajamų mokesčių reitinge, kuriame Lietuva yra trečia. Tuo metu pagal gyventojų pajamų mokesčius Lietuva yra dešimta, vartojimo – 27-ta, nekilnojamo turto (NT) – 7-ta, o tarpvalstybinio apmokestinimo – 16.

Lietuvoje GPM kategorijoje kapitalo prieaugio ir dividendų mokesčio tarifai išliko nepakitę ir atitinkamai siekė 20 ir 15 proc. EBPO šalyse jie atitinkamai paaugo 0,4 punkto iki 19,7 proc. ir 0,2 punkto iki 24,7 proc.

„The Tax Foundation“ vertina labiausiai pažengusių pasaulio valstybių, kurios priklauso EBPO, mokesčių sistemą.

 

Atgal