VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2024.09.08.Iš pirmo žvilgsnio atrodo grėsmingai

 

Šią savaitę didmeninė sviesto kaina ES sumušė ankstesnį rekordą (pasiektą 2022 m. birželį) ir pasiekė 7270 EUR/t, arba 7,27 EUR/kg. Tokia kaina yra 65 proc. didesnė negu pernai. Iš pirmo žvilgsnio atrodo grėsmingai.

Bet mažmeninėje Lietuvos rinkoje sviesto kaina praėjusią savaitę buvo maždaug tokia pat kaip ir pernai: privačių ženklų apie 9,4 EUR/kg, nuosavų prekės ženklų apie 14 EUR/kg (o su akcijomis kaina dar mažesnė). Tad reakcijos kol kas nėra. Bet jos didelės ir gali nebūti, nes mažmeninėje rinkoje kainos tiek nekrito, kiek pernai smuko sviesto kaina didmeninėje rinkoje. Pavyzdžiui, Lietuvoje sviesto kainų piko metu prieš pusantrų metų nuosavų prekės ženklų sviestas kainavo apie 15,9 EUR/kg, privačių apie 10,8 EUR/kg. Kas rodytų, kad išsilaikius ilgiau tokioms aukštoms didmeninėms kainoms galima baimintis ~15 proc. sviesto brangimo parduotuvėse.

Kodėl sviesto kaina Europoje ir pasaulyje vėl muša rekordus? Geriausiai pakomentuos pieno perdirbėjai, bet panašu, kad sviesto paklausa toliau išlieka stipri, o pieno pasiūla tiek neauga, juolab, kad sūrio (kaip alternatyva grietinėlės gamybai) paklausa irgi stipri (Pietų Europoje turizmas vėl muša rekordus, atitinkamai ir Mozarella bei kitų sūrių poreikis).

Aišku, tai geros žinios pieno ūkiams ir kai kuriems perdirbėjams (grietinėlės/sviesto eksportuotojams)

 

Atgal