VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2024.04.07.Negrąžinus valstybės įnašo iš pensijų fondo būtų pažeista Konstitucija

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai siūlant neišmokėti valstybės įnašo žmogui dėl svarbių priežasčių anksčiau laiko pasitraukus iš pensijos kaupimo, ekonomistas Romas Lazutka sako, kad toks sprendimas pažeistų Konstituciją. Pasak jo, pagal Pensijų kaupimo įstatymą visas fonde esantis turtas priklauso žmogui, todėl jo negrąžinus ginčus spręstų teismai.   

Romas Lazutka

„Įstatyme atviru tekstu pasakyta, kad tai yra to asmens nuosavybė, nesvarbu, kokia kilmė, nieko nėra išskiriama. Viskas yra žmogaus sąskaitoje, tai yra jo nuosavybė. Ir Konstitucija nuosavybę saugo, galima ją paimt, tarkim, žemę, kada reikia kelius tiesti ir tada valstybė turi atlyginti“, –sakė R. Lazutka.

„Jeigu žmogaus sąskaitoje buvo, tarkim, penki tūkstančiai eurų, jis juos pasiėmė, o 2 tūkstančių nedavė, tai reiškia, pagal jų ministerijos  sumanymą, kad jam neatidavė teisėtai tų dviejų tūkstančių“, – pridūrė ekonomistas.

Ekonomisto nuomone, jei vis dėl to būtų nuspręsta negrąžinti valstybės įneštos dalies, tikėtina, jog tokius ginčus spręstų teismai.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus teigė, jog ministerija laikosi pozicijos, kad valstybės įnašas turėtų likti „Sodroje“, tačiau žmogus turėtų atgauti už jas sukauptą investicinę grąžą.

Ministerija žada galutinį pataisų variantą pateikti balandžio pabaigoje, tuomet jį svarstys Vyriausybė, o vėliau – Seimas.

Atgal