VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2024.01.17. Palūkanų normas mažinti dar ne laikas

Nerijus Mačiulis

Ekonomistas

Pastarąją savaitę ECB valdančiosios tarybos nariai bando įtikinti finansų rinkas, kad palūkanų normas mažinti dar ne laikas.

„Nesitikėkite, kad palūkanų normos sumažės šiemet“, gąsdina Austrijos centrinio banko vadovas Robert Holzmann.

„Artimiausiu metu neaptarinėsime galimybės mažinti palūkanų normas“, tvirtina Philip Lane, ECB vyriausiasis ekonomistas.

„Per anksti kalbėti apie palūkanų normų mažinimą, gal galėsime diskutuoti po vasaros atostogų“, sako Joachim Nagel, Bundesbanko prezidentas.

Austrijos centrinio banko vadovas Robert Holzmann

„Rinkos lūkesčiai dėl palūkanų normų mažėjimo yra per daug optimistiniai“, dar prieš Naujuosius sakė mažesnės euro zonos šalies centrinio banko vadovas.

Ar tai reiškia, kad rinkos ir kitokią nuomonę turintys ekonomistai klysta? Kalbos yra svarbus centrinio banko vadovų instrumentas, bet priminsiu, kad 2021 metų pabaigoje Christine Lagarde sakė, jog „labai mažai tikėtina, kad 2022 metais palūkanų normos padidės“. Ir tada 2022 viduryje pradėjo sparčiausią ir didžiausią palūkanų normų didinimo tiradą ECB istorijoje.

Tai ką šiuo metu daro ECB vadovai yra bandymas įtikinti save ir aplinkinius, kad jie nepadarys tos pačios klaidos antrą kartą iš eilės – nepražiopsos infliacijos ir neleis jai įsibėgėti. Net jei to kaina bus atvirkštinė klaida – sukeltas ekonomikos nuosmukis ir nedarbo lygio didėjimas.

Nors tuo pačiu visi ECB ekonomistų tyrimai rodo, kad praėjusių dviejų metų infliacija buvo sukelta ne perteklinės paklausos, o pasiūlos šoko – kitaip sakant, dabartinis palūkanų normų kaitaliojimas infliacijai beveik neturi jokios įtakos. Čia turbūt daugeliui net ir nestudijavus ekonomikos aišku, kad su aukštesnėmis palūkanomis nesumažinsi dujų ar elektros kainos, nepaspartinsi Kinijos gamyklų ir nenuraminsi Raudonojoje jūroje siautėjančių hučių.

Taigi, nepaisant visų dabartinių šnektų, labiausiai tikėtina, kad po kelių mėnesių ECB jau patapšnos sau per petį, pasidžiaugs, kad „infliaciją įveikėme“ ir pradės sparčiai mažinti palūkanų normas.

 

Atgal