VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.12.28. M. Dubnikovas: defliacija gruodį – gera įžanga į geresnius kitus metus

 

Defliaciją gruodį galima laikyti signalu, kad kitais metais Lietuvoje žmonės gyvens geriau, sako analitikas Marius Dubnikovas. Pasak jo, kitąmet metinė infliacija turėtų išsilaikyti panaši, kaip ir gruodį.
Tuo metu „Citadele“ banko ekonomistas Aleksandras Izgorodinas prognozuoja, kad metinės infliacijos rodikliai mažės toliau: po kelių mėnesių vidutinė metinė infliacija Lietuvoje gali priartėti prie 2 proc., o metinę infliaciją pavasarį gali keisti defliacija. „Labai gera įžanga į kitus metus, nes kitais metais, labai tikėtina, turėsime kažką panašaus ir tai reiškia, kad žmonių pajamos leis gyventi sočiau, turtingiau“, –teigė Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas M. Dubnikovas. Statistikai skelbia, kad gruodį išankstinė mėnesio defliacija siekė 0,6 proc., išankstinė metinė infliacija – gruodį, palyginti su 2022 metų gruodžiu, – 1,6 proc., o vidutinė metinė – 8,7 procento. M. Dubnikovas sako, kad tokie skaičiai yra laukti ir logiški lyginant juos su praėjusių metų aukšta infliacija.
Pasak A. Izgorodino, mėnesinis kainų mažėjimas, ir toliau turėtų tęstis. Jo teigimu, pagrindine rizika išlieka geopolitinė situacija ir energetikos kainos. „Jeigu mes nematysime energetikos kainų šuolio, akivaizdu, kad mes ir toliau matysime defliacijos rodiklių stiprėjimą“, –sakė A. Izgorodinas. Anot jo, antrą mėnesį iš eilės fiksuojama defliacija yra prekybininkų reakcija į mažėjantį vartojimą bei nukritusias energetikos išteklių kainas. „Manau, kad tos nukritusios energetikos kainos ir šiek tiek nusilpęs vartojimas lemia tai, kad akivaizdžiai stiprėja defliacijos tendencijos per tą aspektą, kad įmonės vis labiau ir labiau yra linkusios pirkėjams siūlyti nuolaidas“, – teigė A. Izgorodinas. M. Dubnikovas mano, jog mėnesio defliaciją galėjo lemti ir šventinė prekyba: „Šventės, visi kiti dalykai gali būti, reikėtų žiūrėti, iš kur ji ateina“. „Citadele“ ekonomistas pabrėžė, kad 0,6 proc. išankstinės defliacijos rodiklis gruodį pakartojo 2014 metais fiksuotą didžiausią Lietuvos istorijoje išankstinį šio mėnesio kainų kritimą. „Mes jau antrą mėnesį iš eilės turime pakankamai ryškią mėnesio defliaciją ir tai yra akivaizdus signalas, kad infliacijos paveikslas labai stipriai koreguojasi – iš sparčios infliacijos į defliaciją“, – teigė A. Izgorodinas.

Atgal