VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.12.21. G. Skaistė: „Peržiūrėtos ES fiskalinės drausmės taisyklės atspindi pasikeitusią geopolitinę realybę“

Trečiadienį vakare neformaliame Europos Sąjungos (ES) finansų ministrų Tarybos (ECOFIN) posėdyje pasiektas politinis sutarimas dėl ES fiskalinių taisyklių peržiūros. Reformuotos taisyklės numato palaipsnį įsiskolinimų mažėjimą aukštų skolų šalyse, paliekant erdvės ekonominį augimą ir fiskalinį tvarumą skatinančioms reformoms ir investicijoms bei taisyklių taikymo priežiūros sustiprinimą.

„Pozityvu, kad po ilgų diskusijų pavyko rasti sutarimą dėl ES fiskalinių taisyklių peržiūros. Reformuotos taisyklės – užtikrinant efektyvų jų įgyvendinimą – lems realistiškesnį skolų mažėjimą aukštų skolų ES valstybėse, tuo pačiu užtikrinant, kad žemų įsiskolinimų šalys, tokios kaip Lietuva, išlaikytų fiskalinį tvarumą. Diskusijose nuosekliai akcentavome, kad greta lankstumo investicijoms ir reformoms, didinančioms ekonomikos augimo potencialą ir fiskalinį tvarumą, turime numatyti ir protingą lankstumą investicijoms į gynybinių pajėgumų didinimą. Galime pasidžiaugti, kad kitos ES šalys šį poreikį išgirdo – peržiūrėtos taisyklės atspindi pasikeitusią geopolitinę realybę ir sukurs daugiau erdvės investicijoms šioje gyvybiškai svarbioje srityje“, – pabrėžė finansų ministrė G. Skaistė.

G. Skaistės teigimu, perėjimas prie atskiroms šalims individualizuoto fiskalinių tikslų nustatymo vertinamas teigiamai, kadangi tai leis sustiprinti valstybių nacionalinę atsakomybę bei ves prie nuoseklesnio ir efektyvesnio fiskalinių taisyklių laikymosi. Naujoji sistema sudarys sąlygas geriau įvertinti konkrečių šalių ekonomikos ir viešųjų finansų būklę bei atitinkamai nustatyti realistiškus fiskalinius tikslus.

Tuo pačiu, numatyti minimalūs skolos mažinimo ir deficito dydžio saugikliai leis užtikrinti, kad sistema išlaikytų vienodą šalių traktavimą. Be to, svarbu, kad žemos skolos šalims, tokioms kaip Lietuva, bus nustatyti parametrai, užtikrinsiantys tvaraus skolos lygio išlaikymą vidutiniu-ilguoju laikotarpiu.

Kartu ministrė pabrėžė, kad peržiūrėtos fiskalinės taisyklės sukurs papildomas paskatas įgyvendinti ekonomikos augimą didinančias reformas bei investicijas. Tai turėtų stiprinti ES ekonominį potencialą ir atsparumą ateities sukrėtimams.

Pasiekus politinį susitarimą ES Taryboje, jo pagrindu kitų metu pradžioje tikimasi rasti galutinį sutarimą su Europos Parlamentu. Planuojama, kad atnaujintas ES fiskalines taisykles reglamentuojantys ES teisės aktai įsigaliotų 2024 m. I ketvirtį.

 

 

Atgal