VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.12.18. Finansinis raštingumas šalyje žemesnis nei vidutinis: žmonės linkę gyventi šia diena

Lietuvos banko (LB) Finansinio raštingumo centro vadovė Viktorija Dičpinigaitienė tvirtina, kad finansinio raštingumo lygyje šalies gyventojų rezultatai nesikeičia ir išlieka žemesni negu vidurkis. Taip pat, anot jos, tik keturi iš dešimties supranta, kad pačių žmonių priimti sprendimai lemia jų finansinę padėtį.
„Kalbant apie pastarojo laikotarpio tendencijas finansinio raštingumo lygyje, Lietuvos bankų asociacija skelbia savo tyrimo rezultatus, kurį atliko kartu su „Vilnius Tech“ universiteto mokslininkais. Rezultatai – finansinis raštingumas Lietuvoje žemesnis nei vidutinis ir iš 100 balų siekia 45. Pastaruosius 6 metus jis praktiškai nesikeičia“, – spaudos konferencijos metu teigė V. Dičpinigaitienė. „Tik 4 iš 10 žmonių paminėjo, kad finansinė padėtis priklauso nuo jų pačių priimamų finansinių sprendimų. Tai labai keista, nes kiti paminėjo ekonominę padėtį, pasaulyje, Lietuvoje, taip pat sutuoktinio, partnerio finansinę padėtį. Tačiau tik keturi iš dešimties supranta, kad pačių priimti sprendimai lemia jų finansinę padėtį“, – tvirtino ji, paminėjusi, kad kas trečias žmogus pritarė teiginiui, jog yra „linkęs gyventi šia diena ir tiki, kad rytoj viskas išsispręs savaime“.
„Naujausia Lietuvos banko namų ūkio apklausa rodo, kad 70 proc. asmenų negalėtų išgyventi ilgiau nei 3 mėnesių papildomai nesiskolindami būtiniausioms išlaidoms, praradę pagrindinį pajamų šaltinį. 44 proc. netgi negalėtų išgyventi ilgiau nei mėnesio. Finansų teorija sako, kad turėti rezervą netikėtiems gyvenimo atvejams reikėtų nuo 3 iki 6 mėnesių išlaidų dydžio“, – sakė LB atstovė.

 

Atgal