VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

20223.10.27. Teigiamos tendencijos infliacijos fronte

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

1. Metinė infliacija Lietuvoje rugsėjo mėnesį nukrito iki 3,7% - tai, švelniai tariant, yra gerokai mažiau nei praeitų metų rugsėjį, kuomet infliacija siekė net 24,1%.

2. Metinė infliacija Lietuvoje tapo mažesnė nei euro zonos vidurkis - nieko nuostabaus, nes esame ne kartą sakę, kad šių metų pabaigoje Lietuvoje infliacija taps mažesnė nei ES vidurkis. Visų pirma tai yra todėl, kad energetikos ir maisto kainos daro santykinai didesnį poveikį Lietuvos infliacijai, o ES infliacijai didesnį poveikį turi paslaugų kainų pokyčiai. Atitinkamai, energetikos kainoms krentant, maisto - nebekylant, o paslaugų - tebekylant, bendra euro zonos (ir ES) infliacija tapo didesnė nei Lietuvoje. Be to, Lietuva santykinai mažiau kišosi į laisvą rinką, dirbtinai ribodama energijos prekių kainas (išskyrus elektros), tad po spartesnio energetinių kainų kilimo praeitais metais, šiais metais turime spartesnį kritimą (pvz. Vengrijoje, Slovakijoje ir Lenkijoje vis dar yra stebimas metinis energetinių prekių kainų augimas, o Vokietijoje - vos 0,8% kritimas, tad šiose šalyse bendra infliacija taip pat yra didesnė nei Lietuvoje).

3. Lietuvoje rugsėjo mėn. (pirmą kartą nuo 2020 m.) buvo stebimas nežymus mėnesinis paslaugų kainų kritimas, o metinis augimas sulėtėjo iki vienaženklio skaičiaus (8,7%). Tikėtina, kad kitais metais matysime dar lėtesnį paslaugų kainų augimą, kuris sieks apie 5% (2022 metais siekė 12,2%)

4. Sumažėjusi infliacija yra gera žinia gyventojams, nes atlyginimams bei pensijoms tebeaugant sparčiai, daugumos gyventojų perkamoji galia auga. Visgi, sumažėjusi infliacija gali tapti tikru galvos skausmu prie didelio kainų augimo jau spėjusioms įprasti įmonėms, o taip pat prie "viršplaninių" pajamų, kurias atnešė sparčiai pašokusi infliacija, įpratusiam viešajam sektoriui. Tad sumažėjus infliacijai, 2024 metais galime sulaukti didesnio nedarbo ir įmonių bankrotų lygio bei diržų veržimosi (mokesčių kėlimo ir/arba išlaidų mažinimo).

Atgal