VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

12.23. Italijos parlamentas atvėrė kelią naujiems rinkimams

 Italijos Senatas šeštadienį pritarė kitų metų biudžetui, taip atverdamas kelią naujiems rinkimams kovą. Už biudžetą balsavo 140 senatorių, 90 buvo prieš.
Biudžetui, kuris 2018-aisiais numato 1,6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) valstybės deficitą, jau pritarė ir Atstovų Rūmai. Labai prieštaringai vertinamas biudžeto įstatymas, be kita ko, numato naujas darbo vietas valstybės tarnyboje ir mokesčių lengvatas įmonėms, kurios įdarbins jaunus žmones arba sieks skaitmenizavimo. 

Biudžeto priėmimas buvo laikomas paskutiniuoju barjeru prieš skelbiant naujus rinkimus.

Prezidentas Sergio Mattarella greičiausiai dar šiais metais paleis parlamentą. Šiomis dienomis gali paaiškėti ir naujų rinkimų data. Spėjama, kad balsuojama bus 2018 metų kovo 4-ąją arba 18 dieną. Apklausose šiuo metu su 28 proc. balsų pirmauja populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas. Vis dėlto daugiausiai mandatų prognozuojama įvairių partijų centro dešiniajai koalicijai. Premjero Paolo Gentilonio valdantieji socialdemokratai nuo Penkių žvaigždučių judėjimo atsilieka maždaug keturiais procentiniais punktais.

Italija yra smarkiai prasiskolinusi ir todėl įdėmiai sekama Europos Sąjungos (ES). Valstybės skola siekia daugiau kaip 130 proc. BVP, kai ES leidžiama tik 60 proc.
Atgal