VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

12 27. Lietuviai nenori gyventi šalia narkomanų, alkoholikų ir emociškai nestabilių žmonių

Maksas Petravičius

Lietuviai labiausiai netoleruoja socialinės rizikos grupėms priklausančių asmenų, o iš etninių grupių labiausiai nepalankūs yra romams, lenkams ir žydams, rodo apklausa.

 Per tyrimų bendrovės "GfK Custom Research Baltic" atliktą apklausą respondentų buvo prašoma pareikšti savo norą arba nenorą gyventi kaimynystėje su įvairiomis socialinėmis, etninėmis ar kitomis grupėmis.

 Apklausos rezultatai parodė, kad lietuviai labiausiai nenori gyventi šalia narkomanų (96 proc. apklaustųjų nenorėtų gyventi jų kaimynystėje), emociškai nestabilių žmonių (92 proc. nenorėtų gyventi šalia jų) ir alkoholikų (jų kaimynystėje nenori 91 proc.).

 88 proc. nenorėtų gyventi šalia teistų asmenų arba buvusių nusikaltėlių, o 72 proc. - šalia žmonių, sergančių AIDS.

 Lietuviai nemato grėsmės gyventi šalia Kelių eismo taisyklių pažeidėjų - tokių kaimynų nenorėtų 36 proc. apklaustųjų, 60 proc. sakė, kad jiems "jokio skirtumo".

 Iš religinių ir rasinių grupių lietuviai nepakančiausi musulmonams - jų kaimynystėje nenorėtų turėti 70 proc. Uolių krikščionių savo kaimynystėje nenorėtų 40 proc. apklaustųjų. 46 proc. lietuvių nenorėtų kaimynų juodaodžių, bet 44 proc. juodaodžiai netrukdo.

 49 proc. respondentų nenorėtų kaimynystėje gyventi su imigrantais ar užsieniečiais darbininkais, tačiau 43 proc. sakė, kad jiems "jokio skirtumo". Užsienio žvalgyboje anksčiau dirbusių žmonių šalia savęs nenorėtų 43 proc., 51 proc. tokiems kaimynams neprieštarautų. 56 proc. apklaustųjų nenorėtų gyventi šalia homoseksualų, trečdaliui - "jokio skirtumo".

 Net 87 proc. apklaustųjų nenori gyventi šalia romų, lenkų kaimynystėje nenori 51 proc., žydų - 45 proc. respondentų. Atsakiusiųjų, kad "jokio skirtumo" dėl romų kaimynystės - tik 9 proc., lenkų - 42 proc. o žydų - 46 proc. Kitoms etninėms grupėms pastebima didesnė tolerancija, o šalia amerikiečių, anglų, rusų ar latvių apie trečdalis respondentų net norėtų gyventi.

 Apklausa parodė, kad lietuviai palankūs neįgaliesiems ir daugiavaikėms šeimoms. Šalia neįgaliųjų gyventi nenorėtų tik 14 proc., tačiau 75 proc. "jokio skirtumo", o šalia daugiavaikių šeimų nenorėtų gyventi trečdalis, tačiau 58 proc. "jokio skirtumo".

 Apklausa atlikta šių metų lapkritį. Per ją internete apklausta 1714 Lietuvos gyventojų, kurių amžius - nuo 18 iki 75 metų. Kadangi apklausa atlikta internete, joje dalyvavo daugiau jaunosios ir viduriniosios kartos atstovų, miestų gyventojų.

Atgal