VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

11 03. Sandarios laiptinės – mažesnis šilumos vartojimas

Šalies daugiabučiuose namuose šilumos suvartojimą mažinantys darbai tęsiasi ir jau prasidėjus šildymo sezonui. Aktyviausiai šiuo metu keičiami laiptinių langai. „5 žingsnių šilumos taupymo programą“ įgyvendinanti Nacionalinė pastatų administratorių asociacija (NPAA) primena, kad atlikus visus minėtoje programoje rekomenduojamus veiksmus, daugiabučio namo gyventojai gali sutaupyti iki 30 proc. šilumos.  

Seni daugiabučių laiptinių langai naujais ypač aktyviai keičiami Vilniuje. Vienas iš tokių pavyzdžių – Antakalnio gatvės 60 numeriu pažymėtas namas. „Senieji laiptinės langai jau buvo seni ir nesandarūs, norėjome remontuoti visą laiptinę, tad pradėjome nuo langų keitimo. Nesitikėjau, kad visi namo kaimynai greitai sutiks įsitraukti į iniciatyvą“, – pasakojo minėto namo gyventoja Ramutė, pati ėmusi rinkti parašus dėl langų keitimo laiptinėje. 

Pasak (NPAA) tarybos pirmininko Vytauto Turonio, nesandarūs laiptinės langai ir durys – viena iš pagrindinių priežasčių, sukeliančių šilumos nuostolius bendrose daugiabučių namų patalpose. Senos statybos daugiabučiuose su laiptinėmis besiribojančios butų sienos  yra labai plonos, jų šiluminės varžos nė iš tolo negalima lyginti su naujais namais. Todėl šiluma iš butų lengvai sklinda į laiptines. Atitinkamai, jei laiptinių langai nesandarūs, šiluma patenka lauką ir tai žymiai padidina visame name suvartojamos šilumos kiekius.

Specialistų skaičiavimais, vidutiniame daugiabutyje vien tik pakeitus laiptinės langus naujais galima sutaupyti iki 4 proc. šilumos, arba iki 4000 litų.

 „Nuolat skatiname gyventojus imtis šilumos taupymo veiksmų. Kai į mus kreipėsi namo atstovė, papasakojome, ką patys gyventojai gali padaryti, kad už šilumą mokėtų mažiau. Jiems apsisprendus, kartu ieškojome patikimų rangovų“, – apie darbų eigą pasakojo namą administruojančios bendrovės „Antakalnio ūkis“ atstovas Matas Jakubonis.

Prie iniciatyvos „Taupykime šilumą“ šiuo metu yra prisijungę daugiau kaip pusė tūkstančio namų visoje Lietuvoje. Šiuose namuose įgyvendinami ar jau įgyvendinti „5 žingsnių šilumos taupymo programoje“ nurodyti veiksmai. Penki šilumos taupymo programos žingsniai apima: gyventojų įsitraukimą, t. y. veiksmus, mažinančius šilumos nuotolius butų viduje; darbus, mažinančius šilumos nuostolius bendrose daugiabučio patalpose (laiptinėse ir rūsiuose); šilumos punktų automatizavimą; šilumos sistemų balansavimo įrangos montavimą ir realiu laiku valdomos šilumos sistemos įdiegimą.

Kokių žingsnių rekomenduojama imtis, siekiant taupyti šilumą, kaip prisijungti prie iniciatyvos, galima sužinoti  interneto svetainėje www.taupykimesiluma.lt. Apie programos įgyvendinimą savo name NPAA priklausančių įmonių gyventojai gali sužinoti, paskambinę į informacijos centrą telefonu 8 700 55966 arba kreipęsi tiesiogiai į administruojančią bendrovę.

 

Daugiau informacijos:

UAB „Viešųjų ryšių technologijos“

Indrė Žukauskaitė

+370 5 210 20 60

www.taupykimesiluma.lt

 

Jolista Plastikiniai Langai

Atgal