VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

09 23. Atgimęs Raudondvario dvaras atkurs ir grafų laikais ant Nevėžio šlaito augusį vynuogyną

Pastaraisiais metais tapęs traukos centru regiono gyventojams, o ypač vestuves švenčiančioms poroms, restauruotas Raudondvario dvaro kompleksas artimiausioje ateityje dar labiau sustiprins šias savo pozicijas. Tai turėtų įvykti įgyvendinus įmonės "Archispektras" architektų pasiūlymus.
Juos pristatant Kauno rajono savivaldybėje, ne kartą nuskambėjo perspėjimas: "jei tik paveldosaugininkai leis". Tačiau, pasak rajono mero Valerijaus Makūno, jau ir paveldosaugininkai, ypač kai jiems Kaune pradėjo vadovauti naujas žmogus, keičia savo nuostatas. Protingai žvelgia į projekto visumą, tariasi, išklauso nuomones ir priima pirmiausia visuomenei naudingus sprendimus. Tokius, kurie nulemia, kad ir saugotinos vertybės ateities kartoms išliktų, ir kad senieji kompleksai moderniai atgimtų.
Pagal "Archispektro" projektą, Raudondvario dvaro komplekso erdvėse, kur jau sutvarkyta pilis, oranžerija, ledainė, baigiama įkurdinti Menų inkubatorių, turėtų atsirasti du fontanai. Vienas jų - su dideliu rožynu viduryje. Suplanuota ir pilies aikštė. Taip pat - amfiteatras, kurį būtų galima naudoti didelėms šventėms ar kitiems proginiams renginiams. Žiemą amfiteatras virstų čiuožykla. 
Nemažiau įdomus ir sumanymas atkurti vynuogyną, kuris grafų Tiškevičių dvare žaliavo pietiniame šlaite, ties Nevėžiu. Tiesa, tas šlaitas dabar apaugęs įvairiais medžiais bei krūmais. Bet neabejojama, kad jų apvalymas nuo šlaito, atkuriant šlaitą taip, kaip kažkada buvo, tikrai nesulauks didelio pasipriešinimo. Svarbus ir sumanymas dvaro parką sutvarkyti pagal naują planą, nutiesiant takus, įrengiant gerą apšvietimą, parūpinant meninius, gamtinius akcentus. 
Dvare įsikurtų viešbutis, svečių namai, o prieš pilį numatyta nutiesti apžvalgos taką. Savo galais jis remtųsi į žemę, pratęsdamas parko takus. Tačiau maždaug apie vidurį apžvalgos takas pakiltų į orą virš šlaito ir nuo pagrindinės atramos lenktu kampu grįžtų žemėn, prie pilies. Einantys tuo taku žmonės puikiai matytų ir pačią pilį, vynuogyną, ir šlaito apačioje tekančio Nevėžio bei jį supančios žalumos panoramą.

Atgal