VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

09 02. Atnaujintas Ilzenbergo dvaras Rokiškio rajone

Išskirtinis, 500 metų jubiliejų šį rudenį minėsiantis Ilzenbergo dvaras Rokiškio rajone jo atnaujinimą inicijavusio ir finansavusio verslininko Vaido Barakausko vertinamas kaip investicija, kuri niekada neatsipirks. Jo teigimu, netipinis projektas pareikalavo daugybės nenumatytų išlaidų, dėl kurių finansinis planas viršytas beveik tris kartus.
"Ketverius metus vykę atnaujinimo darbai pareikalavo ne tik finansinių investicijų, bet ir daug laiko bei energijos. Kita vertus, galimybės leido, jog Ilzenbergo dvaras taptų turbūt greičiausiai atnaujinta dvarviete visoje Lietuvoje. Kitos dvarvietės tvarkomos dešimtmečiais ir dažnai tik rekonstruojami pastatai. Šiuo atveju yra sutvarkytos visos aplinkinės žemės bei įrengtas didžiulis parkas, kokį sutvarkytą turi nebent Tiškevičių rūmai Palangoje", - sakė V. Barakauskas.
Verslininkas pasakojo, kad projektas buvo sudėtingas uždavinys bene dešimčiai įvairių pakraipų architektų, atsakingų už skirtingas sritis. Jie bendradarbiavo su maždaug dar dešimčia inžinerines sistemas projektuojančių kompanijų.
Dvaro atnaujinimo projektui buvo numatyti penkeri metai, iš kurių ketveri jau praėjo. Per tą laiką buvo visiškai sutvarkyta dvaro aplinka ir įkurtas parkas, kuriame daug dėmesio skirta landšafto suformavimui ir teritorijos apželdinimui. Parko plotas - 15 hektarų teritorija, kurioje buvo iš naujo iškasti užpelkėję tvenkiniai, įrengtas meilės tiltas, patrankų ir kitokios aikštelės, pastatyta renginių estrada, nutiesti vaikščiojimo takai, sutvarkyta ežero pakrantė ir nuveikta daugybė kitų darbų. Šios vasaros pabaigoje baigtas tvarkyti parkas jau tapo lankytojų pamėgta vieta.
"Kitas darbų etapas - dvaro rūmų vidaus rekonstrukcija, kuri, kaip numatyta, turėtų baigtis dar po metų", - sakė dvaro šeimininkas.
Visiškai funkcionuoti pradėjęs dvaras save išlaikys. Šiuo metu formuojama jo infrastruktūra, kuri generuos tam tikras pajamas, kad būtų padengtos parko priežiūros, elektros, remonto ir panašios išlaikymo išlaidos.
"Pajamų tikimės iš poilsiautojų bei nestandartinių paslaugų, kurias dvaras teiks. Pavyzdžiui, jame įgyvendinama biodinaminio ūkio idėja, kuri šiuo metu aktyviai plinta Europos šiaurės šalyse Skandinavijoje ir Vokietijoje. Tai reiškia, kad dvare bus ekologiškai, natūraliai auginamos produkcijos, kurios bus galima įsigyti. Žmones, kurie užsisako šią paslaugą, vadiname dvariško maisto valgytojais", - sakė verslininkas.
Dvariško maisto valgytojams, užsisakiusiems šių gėrybių krepšelį, kas savaitę pristatomi sezoniniai dvare užauginti ir pagaminti maisto produktai: vaisiai, daržovės, pieno gaminiai, medus ir kita. Jų bus gaminama tik tiek, kiek užsakoma. Šią paslaugą jau yra užsisakę pirmieji valgytojai, tarp kurių - žinomi verslininkai ir pramogų pasaulio atstovai.
Be laisvalaikio ir renginių parke bei meilės saloje, lankytojams siūloma apsigyventi originaliame senoviniame dvaro amatų name, pasidžiaugti ant ežero kranto išlikusių pamatų įrengta didžiausia Lietuvoje pirtimi, pasivėžinti originalia Viktorijos laikų karieta.

Atgal