VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

01 03. Nuo kitų metų rugsėjo bankrutuojančių asmenų turtas bus parduodamas elektroninėse varžytynėse

Vyriausybė pritarė Ūkio ministerijos parengtam projektui, kuriuo siūloma sudaryti galimybę bankrutuojančios ar bankrutavusios įmonės, fizinio asmens, kuriam iškelta bankroto byla, turtą parduoti elektroniniu būdu. Turto pardavimas iš varžytynių būtų vykdomas interneto svetainėje www.evarzytynes.lt, kurioje vyksta ir antstolių organizuojamos elektroninės varžytynės. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką varžytynėse fiziškai turi dalyvauti jų vykdytojas ir dalyviai.
Pagrindinės varžytynių procedūros iš esmės išlieka tos pačios, tačiau pakeitimai reikalingi atsižvelgiant į informacinių ir elektroninių ryšių technologijų panaudojimo ypatumus ir suteikiamas galimybes varžytynių procese. Šiais pakeitimais bus padidintas bankrutuojančio fizinio ar juridinio asmens turto pardavimo skaidrumas ir sudarytos prielaidos bankroto metu turtą parduoti už aukščiausią kainą.
Įtvirtinus galimybę administratoriams varžytynes vykdyti elektroniniu būdu, procesas taptų spartesnis ir patogesnis tiek dalyviams, tiek bankroto administratoriams. Varžytynių dalyviai galėtų dalyvauti vykstančiose varžytynėse nepriklausomai nuo parduodamo turto buvimo ar varžytynių vykdymo vietos. Tai padidintų susidomėjimą varžytynėmis, padidėtų dalyvių skaičius, kas lemtų aktyvesnį varžymąsi dėl parduodamo turto ir sudarytų prielaidas turtą parduoti už aukščiausią kainą. Taip pat pagreitėtų bankrutuojančių asmenų turto pardavimas ir atsiskaitymas su kreditoriais.
Varžytynių dalyviai varžytis dėl parduodamo turto galės, kai varžytynės bus paskelbtos specialiojoje interneto svetainėje. Varžytynės truks 20 dienų, o jeigu parduodamas nekilnojamasis, registruojamas arba 30 tūkst. eurų viršijantis turtas - 30 dienų. Varžytynių laimėtojas apie laimėtas varžytynes bus informuojamas elektroniniu būdu.
Atsižvelgiant į tai, kad turi būti sukurtos techninės galimybės varžytynes vykdyti elektroniniu būdu, o bankroto administratoriai supažindinti su nauju reguliavimu, nauji pakeitimai įsigalios 2015 m. rugsėjo 1 dieną.

Atgal