VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

10 11. Prezidento A. Smetonos gėles prižiūrėjusi ilgaamžė stebina pozityviu požiūriu į gyvenimą

Daiva Katiliūtė

Nuėjusi ilgą, spalvingą gyvenimo kelią ir ką tik šimto metų jubiliejų atšventusi Kauno rajono gyventoja Antanina Apolianskienė prisimena tik gražias akimirkas ir gerus žmones. Tai ji prisiminė ir tą šventinę akimirką, kai ją šimtojo gimtadienio proga pasveikino Kauno rajono savivaldybės atstovai.

Jubiliejaus proga pasveikinti atvykusius svečius - Kauno rajono merą Valerijų Makūną, Socialinės paramos skyriaus vedėją Angelę Ščiukauskienę, seniūnijos ir "Sodros" atstovus senolės dukros vaišino pagal mamos receptą pagaminta silkute ir kepsniais.

Garbaus amžiaus sulaukusi, puikią atmintį ir humoro jausmą išsaugojusi moteris neįvardijo ilgaamžiškumo recepto, tačiau pabrėžė, kad pusryčius, pietus ir vakarienę visuomet valgo tuo pačiu metu, o virškinimui pagerinti išlenkia taurelę.

Pozityviu požiūriu stebinanti ilgaamžė su širdgėla kalba tik apie savo vyrą. Jam mirus, Antanina ilgai nešventė savo gimtadienio. "Manęs jis buvo prašęs nenusikirpti plaukų ir neištekėti dar kartą. Aš jo prašymą išpildžiau", - sako senolė.

Likimas nuo mažumės Antaninos nelepino: ketverių metukų ji su sesytėmis liko našlaite. Tėtis dar kartą vedė ir susilaukė dvylikos vaikų, todėl paaugusios pirmosios santuokos mergytės buvo išsiųstos tarnauti. Paaugusi ji tarnavo kunigo šeimininkės padėjėja, tuomet išmoko skaniai gaminti ir įvairiausių receptų.

Prezidento Antano Smetonos laikais Antanina dirbo gėlių krautuvėje, buvusioje pačioje Kauno širdyje - Laisvės alėjoje. Puokščių, vainikų mados dar tik skynėsi kelią į Lietuvą, o Antanina jų komponavimo meną jau išmanė. S. Dariaus ir S. Girėno laidotuvėms ji su bendradarbėmis nupynė net keturiasdešimt vainikų.

Antaninos puokštės labai patiko ir prezidentui A. Smetonai.

"Atėjo jis kartą į parduotuvę. Suka rankoje lazdelę ir sako: "Kažkas negerai palmėms mano namuose. Lapeliai dėmėti, - kelių dešimčių senumo įvykius puikiai prisimena šimtametė ir net pakartoja prezidento rankos judesius. - "Sakau, gerai, pažiūrėsiu, kas yra toms palmėms. Su bendradarbėmis išvalėme kiekvieną jų lapelį. Tai prezidentas labai apsidžiaugė ir vis klausinėjo, ar mus pamaitino. Ir dar arbatpinigių 10 litų davė".

Ne kartą ir vėliau teko rūpinti A. Smetonos palmėmis, daryti puokštes prezidento žmonai. Ji, pasak ilgaamžės, nemėgo savo gimtadienių ir šventės dieną palikdavo raštelį, kad jos nėra namuose. "Nežinau, būdavo ji namuose ar išvykdavo, o mes rikiuodavome atneštas puokštes. Negyveno jie šventai", - sako A. Apolianskienė.

Antanina kartu su vyru užaugino dvi puikias dukras bei sulaukė dviejų anūkų, turi tris proanūkius. Dukroms nebuvo griežta, šios tvirtina niekada negavusios diržo. Net sunkiais karo ir pokario metais Antanina stengėsi gražiai papuošti savo mergaites, nes buvo gera ir išradinga siuvėja.

Dirbo moteris ir gamykloje specialių rūbų siuvėja. Buvo labai aktyvi ir mylima, dalyvavo moterų taryboje. Prieš trisdešimt metų ji su vyru atsikėlė į Kačerginę. Ir dabar čia, dukros šeimoje, leidžia vasaras, o žiemoja Kaune, pas kitą dukrą, beje, gyvenančią A. Smetonos alėjoje.

Atgal