VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

11.14. Vertėjo ir redaktoriaus šimtasis gimtadienis

Šiomis dienomis, 2017 m. lapkričio 15 d., Juliui Lebedžiui sukanka gražus šimto metų gyvenimo jubiliejus.

Julius Lebedys kilęs iš Vidurio Lietuvos – gimė Kėdainių rajono Devynduonių kaimo ūkininkų šeimoje. Kaip ir kiekvienas kaimiečių vaikas, jis iš mažumės drauge  su kitais šeimynykščiais  dirbo ūkio darbus, bet,  sekdamas vyresniuoju broliu Jurgiu, likti ūkyje neketino. Baigęs pradžios  mokyklą mokėsi Kėdainių gimnazijoje. Paskui išvažiavo į Kauną, įstojo į Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakultetą ir kaip jo vyresnysis brolis studijavo lituanistiką. Studijuodamas dirbo to paties fakulteto bibliotekoje.

Ketvirto kurso studentas Julius Lebedys 1939 m. buvo pašauktas į Lietuvos kariuomenę. Tarnavo 2-ojo  pėstininkų  pulko penktos kuopos eiliniu. Antrojo pasaulinio karo metais, būdamas 16-osios lietuviškosios divizijos karys, Julius Lebedys pateko į niokojančias jo liepsnas. Tų laikų kariuomenėje išbuvo iki 1947 metų.

Julius Lebedys

Po to porą metų dirbo Vilniuje Politinės literatūros redaktoriumi. Paskui ilgą laiką (1948 –1981 m.) iki pat pensijos vadovavo Partijos istorijos instituto Vertimų sektoriui, kuris rengė V. Lenino, K. Markso, F. Engelso raštų vertimą į lietuvių kalbą, talkino redaguojant instituto leidinius. Julius Lebedys yra suredagavęs daugiau negu 80 knygų arba prisidėjęs prie jų redagavimo, išvertęs į lietuvių kalbą 10 knygų. Tokį nemažą darbą atlikti jis galėjo turėdamas  reikiamų plačių žinių. Tam padėjo didelis jo darbštumas, pareigos supratimas, į gyvenimą atsineštas gyvas gimtosios kalbos jausmas, kurį, matyt, stiprino vaikystės bei jaunystės aplinkos šnekamoji kalba. Kaip ir jo brolis profesorius Jurgis Lebedys (1913 01 12 – 1970 07 12), žinomas senosios lietuvių literatūros tyrinėtojas, buvęs Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedros vedėjas, Julius itin rūpinosi lietuvių kalbos grynumu, taisyklingumu, valė ją nuo svetimybių.

Istorinio lūžio metais (1988 – 1991 m.) Julius Lebedys nedvejodamas stojo Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo šalininkų pusėn, pritarė Lietuvos komunistų partijos  atsiskyrimui nuo TSKP.

Apskritai Julius Lebedys yra optimistiškos dvasios žmogus, visada linkęs  atvirai, geraširdiškai bendrauti su kitais, jiems padėti. Laisvalaikiu mėgo sportuoti, ypač žaisti tinklinį, stalo tenisą. Ir sulaukęs garbaus amžiaus nesiliauja domėtis šių dienų aktualijomis.

Sveikiname Gerbiamąjį Sukaktuvininką Julių Lebedį ir iš visos širdies linkime jam kuo daugiau sveikatos, sveikatos sveikatos !!!

Buvę bendradarbiai Zita Kutraitė, Juozas Misevičius         

 

Atgal