VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

05.06. Ilgiausių metų, mūsų mylima Dainininke!

Giedrė Kaukaitė

Irena Milkevičiūtė pasaulinį pripažinimą pelnė laimėdama tarptautinius konkursus, dainuodama daugelyje garsiausių pasaulio teatrų ir koncertinių salių Europoje, Azijoje ir abiejuose Amerikos žemynuose su daugybe įžymių pasaulio dirigentų.

Operos primadona Irena Milkevičiūtė

Įvairių kraštų recenzentai pabrėžia unikalų dainininkės balsą ir išskirtinę techniką, asmenybės šilumą bei moterišką trapumą:

"...nežemiško grožio dainavimas...", "...spektaklio žvaigždė...", "...žėrintis ir kerintis balsas...", "...stulbinamai greita moduliacija nuo fortissimo iki švelniausio pianissimo ..." ,"...vakaro kulminacija...","...dieviška šviesa..."...

Nuolat akcentuojama Irenos Milkevičiūtės asmenybės įtaigos jėga. Ilgainiui greta objektyvių jos balso ir interpretacijos komponentų išvardijimo imta tvirtinti, kad jai dainuojant įsijungia paslaptingas ultragarsas... Tai vis bandymai žmonių kalba paaiškinti talento magiją, priklausančią aukštajai dvasinei sferai, kai menininko kūryba, prie dieviškojo šaltinio priartėjusi, tampa ypatingai paveiki. (Irenai Milkevičiūtei dainuojant "Normą", jokie pasižadėjimai klausytis nesigraudinant negelbėjo... Ir toli gražu ne man vienai...).

Profesorės Irenos Milkevičiūtės mokinės, garsios dainininkės - Asmik Grigorjan, Aušrinė Stundytė, Sandra Jonušaitė, Joana Gedmintaitė - pasišventusiai tęsia Mokytojos įskiepytą bruožą - pasiaukojamą tarnystę savo profesijai.

Balandžio 14 d. pakiliai padainavusi jubiliejinį koncertą Kongresų rūmuose su Valstybiniu simfoniniu orkestru, po dviejų savaičių Irena Milkevičiūtė surengė Kūrybos vakarą savojoje Alma Mater, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Publika galėjo išgirsti mylimą dainininkę kamerinėje aplinkoje. Vakaro metu pasirodė ir gausus jos mokinių būrys. Džiugu buvo girdėti jaunoms dainininkėms diegiamo bel canto skambėjimą. Kiekviena jų žengs savuoju keliu skirtingai - tai priklausys nuo prigimtinių gebėjimų ir individualumo, tačiau - aišku, kad visos jos remsis Mokytojos išpažįstamais klasikinės vokalo kultūros kriterijais.

Koncertui darnos ir šilto skambėjimo suteikė smuikininkas Benas Gocentas (M.K.Čiurlionio menų gimnazija, mokyt. Gintvilės Vitėnaitės kl.), gražiu garsu ir lakia kantilena pagriežęs Manuelio M. Ponse "Estrelitą" bei jo brolis violončelininkas Augustas Gocentas (Sibelijaus konservatorijos Helsinkyje studentas), virtuoziškai atlikęs ekspresyvią Kžystofo Pendereckio pjesę "Violoncello totale". Abu jaunieji stygininkai dalyvavo ir koncerte skambėjusiuose ansambliuose.

Koncertui jautriai akompanavo ilgametė Muzikos akademijos koncertmeisterė pianistė Raminta Gocentienė.

Ji - ir koncerto pabaigos siurprizo autorė, ekranizavusi Jubiliatės asmeninį fotoalbumą.

Primadona Irena Milkevičiūtė, pasauliniu mastu pripažinta dainininkė, išsaugojo vertingiausią žmogaus būdo savybę - paprastumą.

Dar ir dėl to ji ne tik gerbiama, bet ir mylima. Sąjūdžiui nuaidėjus, paklausta, kuo menininkai galėtų prisidėti prie Tėvynės gerovės, dainininkė atsakė: "Kuo geriau atlikdami savo darbą". Išmintingas, paprastas, tačiau koks talpus ir įpareigojantis palinkėjimas!

Ilgiausių metų, mūsų mylima Dainininke!

 

Atgal