VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.07.25. Kada ir kodėl reikia keisti variklio grandinę?

 

Variklio grandinės keitimas - tai procesas, kurio metu senoji, susidėvėjusi ar išsitampiusi variklio grandinė keičiama nauja. Variklio grandinė yra esminė automobilio dalis, užtikrinanti tinkamą vožtuvų ir stūmoklių veikimą. Ji sinchronizuoja variklio komponentų judėjimą dėl harmoningo ir efektyvaus darbo. Šis procesas reikalauja specialių žinių ir įgūdžių, todėl jį turėtų atlikti kvalifikuotas mechanikas. Daugiau apie tai skaitykite čia: https://toptis.lt/automobiliu-remontas/varikliu-remontas/variklio-grandines-keitimas/

Variklio grandinės funkcijos

  1. Sinchronizacija:
    • Grandinė užtikrina, kad vožtuvai atsidarytų ir užsidarytų tinkamu metu, atitinkančiu stūmoklių judėjimą. Tai leidžia varikliui efektyviai deginti kurą ir generuoti pakankamą galią.
  2. Variklio apsauga:
    • Tinkamai veikianti grandinė apsaugo variklį nuo rimtų pažeidimų, kurie gali atsirasti dėl netinkamo vožtuvų ir stūmoklių darbo sinchronizavimo.

Kada reikia keisti variklio grandinę?

  1. Pagal automobilio gamintojo rekomendacijas
    • Automobilių gamintojai dažniausiai nurodo rekomenduojamą variklio grandinės keitimo intervalą. Tai gali skirtis priklausomai nuo automobilio modelio ir variklio tipo. Dažniausiai šie intervalai svyruoja nuo 150 000 iki 200 000 kilometrų.
  2. Esant nusidėvėjimo požymiams
    • Triukšmas arba pasikeitęs variklio veikimo garsas: Vienas iš pagrindinių ženklų, kad variklio grandinė gali būti nusidėvėjusi, yra neįprasti garsai iš variklio skyriaus, ypatingai reikėtų atkreipti dėmesį užkūrimo metu, kai variklis dar šaltas.
    • Sunkumai paleidžiant variklį: Nusidėvėjusi grandinė gali pasislinkti ir neatitikti vožtuvų ir stūmoklių judėjimo, todėl gali būti sudėtinga variklį užvesti.
    • Variklio klaidų kodai: Šiuolaikiniai automobiliai turi diagnostikos sistemas, kurios gali aptikti problemas, kylančias dėl variklio grandinės nusidėvėjimo, tokiu būdu sugeneruojami atitinkami klaidų kodai ekrane.
  3. Po rimto smūgio ar avarijos
    • Jei automobilis patyrė stiprų smūgį ar avariją, variklio grandinė gali būti pažeista. Tokiu atveju būtina patikrinti ir, jei reikia, keisti variklio grandinę.

Variklio grandinės keitimo svarba

  1. Apsaugoti variklį nuo rimtų pažeidimų
    • Nusidevėjusi arba išsitampiusi grandinė gali sukelti rimtų variklio pažeidimų, įskaitant vožtuvų ir stūmoklių susidūrimą. Toks pažeidimas gali sugadinti variklį ir tuomet bus reikalingas itin brangus remontas arba pačio variklio keitimas.
  2. Užtikrinti sklandų variklio darbą
    • Tinkamai veikianti variklio grandinė užtikrina tikslų vožtuvų ir stūmoklių darbą, kas yra būtina sklandžiam ir efektyviam variklio darbui.
  3. Padidinti automobilio patikimumą
    • Keičiant variklio grandinę pagal gamintojo rekomendacijas arba pastebėjus jos nusidėvėjimo požymius, galite išvengti netikėtų gedimų ir užtikrinti, kad automobilis veiks patikimai ilgą laiką.

Kaip atliekamas variklio grandinės keitimas?

Variklio grandinės keitimas yra sudėtingas procesas, kurį turėtų atlikti kvalifikuotas mechanikas. Procesas apima keletą etapų:

  1. Paruošimas
    • Automobilis pakeliamas ir variklis atšaldomas. Pašalinamos dalys, kurios trukdo prieiti prie variklio grandinės.
  2. Senoji grandinė nuimama
    • Pirmiausia nuimami grandinės dangteliai ir įtempimo įtaisai. Tada atsargiai nuimama pati grandinė.
  3. Naujos grandinės montavimas
    • Naujoji grandinė montuojama laikantis gamintojo nurodymų. Taip pat keičiami įtempimo įtaisai ir kiti susiję komponentai.
  4. Testavimas
    • Po montavimo variklis užvedamas ir atliekamas bandomasis važiavimas, siekiant įsitikinti, kad grandinė veikia tinkamai ir nekyla jokių kitų problemų.

 

Variklio grandinės keitimas yra svarbus techninės priežiūros darbas, kuris padeda išvengti rimtų variklio pažeidimų ir užtikrina automobilio patikimumą. Svarbu atkreipti dėmesį į automobilio gamintojo rekomendacijas ir reguliariai tikrinti variklio grandinės būklę. Laiku atliktas variklio grandinės keitimas padės išvengti netikėtų gedimų ir užtikrins, kad jūsų automobilis veiks sklandžiai ir patikimai.

 

 

Atgal