VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.07.20.IAE garo būgnus už 32,4 mln. eurų išmontuos „Westinghouse Electric“ konsorciumas

 

Švedijos ir Ispanijos bendrovės „Westinghouse Electric Sweden“ bei „Westinghouse Electric Spain“ abiejuose išmontuojamuose Ignalinos atominės elektrinės (IAE) blokuose už 32,4 mln. eurų išmontuos garo būgnus-separatorius bei susijusias sistemas.

Su „Westinghouse Electric Sweden“ bei „Westinghouse Electric Spain“ liepos pradžioje pasirašytą sutartį planuojama įgyvendinti per šešerius metus, pranešė IAE.

Pasak IAE generalinio direktoriaus Lino Baužio, garo būgnų išmontavimas yra sudėtingas procesas – kyla ir radiacinės apšvitos rizika, todėl darbams pasirinkta didelė tarptautinė branduolinės energetikos bendrovė.

„Siekiant užtikrinti, kad šis projektas būtų įgyvendintas trumpiausiu laiku, buvo pasirinkta taikyti jau naudotus ir pasiteisinusius metodus bei technikas, todėl nuspręsta įrangos išmontavimo darbų dalį perduoti didelę darbų patirtį tokiuose objektuose turintiems branduolinės energetikos rinkos ekspertams“, – pranešime sakė L. Baužys.

Ignalinos atominė elektrinė 

Pasak bendrovės, bus išmontuoti aštuoni garo būgnai-separatoriai su metalo konstrukcijomis, vamzdynais, šiluminėmis apsaugomis. Darbai vyks kontroliuojamoje radiacijos taršos zonoje IAE, kurioje taikomi specifiniai reikalavimai.

Konkurse taip pat dalyvavo branduolinės energetikos rinkos įmonės ar konsorciumai iš Švedijos, Ispanijos, Prancūzijos, Suomijos, Vokietijos bei Slovakijos.

Birželio pabaigoje IAE taip pat pasirašė 5,5 mln. eurų vertės sutartį su Čekijos bendrove „Jacobs Clean Energy“, kuri atliks įrenginių išmontavimo techninę priežiūrą.

2,9 metro skersmens ir 30,9 metro ilgio 300 tonų sveriantys garo būgnai-separatoriai jėgainėje buvo naudojami iš IAE reaktoriaus patenkantį garo ir vandens mišinį atskiriant į garą ir vandenį.

„Westinghouse Electric Spain“, „Jacobs Slovakia“, Lietuvos energetikos institutas bei Prancūzijos įmonė „Electricite de France“ kartu su „Graphitec“ už maždaug 11 mln. eurų (be PVM) kuria nuo 2010-ųjų nebeveikiančios ir uždaromos IAE reaktorių išmontavimo technologijas.

Preliminariosios 4 metų trukmės sutartys su įmonėmis pasirašytos 2022 metų gruodžio pabaigoje, kiekvienos jų kaina – 5,5 mln. eurų (be PVM).

Aštuntajame ir devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pastatytų tuomet galingiausių pasaulyje rusiškų RBMK tipo reaktorių dar niekas nėra ardęs, todėl Lietuvai tai ypatingas projektas. Jų išmontavimo darbus pradėti numatoma 2028 metais.

Šiems darbams IAE skelbia atskirus konkursus. Jie finansuojami ES Ignalinos programos lėšomis.

Lietuva uždaryti Vakaruose nesaugia laikytą Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai turėtų trukti iki 2038 metų.

 

 

 

Atgal