VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.07.18. Siekiama dar griežtinti rusiškų ir baltarusiškų gaminių importą į ES

 

Šį mėnesį įsigaliojo ženkliai didesni tarifai daliai žemės ūkio gaminių ir grūdams, importuojamiems iš Rusijos ir Baltarusijos. Tai turėtų sustabdyti jų importą į Europos Sąjungą (ES).  Laikinai einantis žemės ūkio ministro pareigas Kęstutis Navickas Briuselyje vykusioje ES  žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje

paragino Europos Komisiją (EK) dar kartą sugrįžti prie Rusijos ir Baltarusijos gaminių importo į ES ribojimo.

Šios šalys iki šiol pelnydavosi ne tik iš grūdų pardavimo ES rinkoje. Praeitais metais ES narės iš Rusijos importavo žemės ūkio ir maisto gaminių už 2,7 mlrd. Eur. Grūdai sudaro maždaug pusę šios sumos. Todėl Lietuva ragina EK toliau plėsti ir griežtinti apribojimus rusiškiems ir baltarusiškiems gaminiams, kurie ne tik nesąžiningai konkuruoja su ES šalių ūkininkų gaminiais, bet ir padeda finansuoti agresorių sukeltą karą Ukrainoje.

„Atliepdami Europos Vadovų Tarybos (EUCO) valią, turime tęsti darbą. Laukiame Europos Komisijos siūlymų dėl tolesnio gaminių, kuriems bus taikomi padidinti importo tarifai, sąrašo išplėtimo. Palankiai vertiname 14-ąjį sankcijų paketą Rusijai. Svarbu aktyviai bendradarbiauti bei stiprinti sankcijų įgyvendinimą, kad kartu užkirstume kelią jų apėjimo galimybėms“, – kalbėjo K. Navickas.

 Susitikimas Briuselyje | zum.lrv.lt nuotr.

Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuva ir toliau rems laikiną prekybos liberalizavimo režimą Ukrainos gaminiams.

ES žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje aptarti ir kiti svarbūs klausimai, diskutuota, kaip būtų galima pagerinti ilgalaikį kaimo vietovių gyvybingumą, daug dėmesio skirta kartų kaitai ir demografiniams aspektams.

Kaimo vietovių gyvybingumo mažėjimas yra stebimas visoje ES. Lietuva pritaria, kad būtina skatinti ekonominį augimą, užimtumą, socialinę įtrauktį kaimo vietovėse, pritraukti jaunimą, mažinti skaitmeninę atskirtį, gerinti susisiekimą, kitas paslaugas.

Šiems tikslams pasiekti būtina stipri kaimo plėtros politika, įgyvendinama per atskirą BŽŪP politikos ramstį. Kalbėdamas apie tai, ką daryti, kad kaimo plėtros priemonės būtų efektyvesnės, K. Navickas pabrėžė, kad aklas prisirišimas prie rodiklių reikšmių, kliūtys jas koreguoti, nesukuria patrauklaus ir lankstaus paramos modelio įvaizdžio.

 

 

 

 

 

Atgal