VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.05.02. Lietuvos kariuomenės vadas išvyko pirmojo oficialaus vizito į Šveicariją

 

Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys pirmojo oficialaus darbo vizito išvyko į Šveicarijos Konfederaciją, kur susitiks su šios federacinės valstybės ginkluotųjų pajėgų vadu generolu leitenantu Thomas Süssli bei įvairių pajėgų vadais, lankysis mobilizacijos ir logistikos centruose, stebės artilerijos pratybas.

 

Lietuvos ir Šveicarijos kariuomenių vadai aptars dvišalį bendradarbiavimą, pasidalins įžvalgomis apie saugumo situaciją bei kylančias grėsmes, aptars paramos Ukrainai klausimus ir išmoktas karo pamokas. 

 

Pasak kariuomenės vado, Lietuvai Šveicarijos patirtis yra labai vertinga dėl puikiai pritaikyto ir funkcionuojančio visuotinės gynybos modelio. Šis modelis, kuriame nuo aukščiausio valstybės pareigūno iki eilinio šalies piliečio – visi turi jiems priskirtą vaidmenį valstybės gynyboje, yra puikiai suderintas su išvystytais Šveicarijos kariuomenės manevrinio karo pajėgumais – artilerijos, priešlėktuvinės gynybos, tankų, pėstininkų kovos mašinų ir aviacijos elementais. 

 

Vizito metu gen. V. Rupšys lankysis mobilizacijos centre. Karo prievolininkų pritraukimas, treniravimo procesas ir aktyviojo rezervo rengimas – tai dar viena tema, kur Šveicarijos patirtis yra aktuali Lietuvai. Šveicarijos Konfederacijoje įvesta visuotinė privalomoji karinė tarnyba, į kurią šaukiami pilnamečiai vyrai, kurie vėliau reguliariai grįžta pakartotiniams mokymams ir karinių įgūdžių atnaujinimui.

 

Kariuomenės vadas taip pat domėsis logistinės paramos ir strategiškai svarbių atsargų – ginkluotės, amunicijos, degalų, medicininių priemonių bei kitų atsargų, kurių prireiktų potencialios krizės ar karo atveju nenutrūkstamam ginkluotųjų pajėgų aprūpinimui, sukūrimo bei išlaikymo klausimais. Dėl savo ilgametės neutralumo politikos Šveicarija yra plačiai išvysčius savo gynybinius pajėgumus, taip pat ir visus būtinas logistikos, atsargų aprūpinimo bei tiekimo grandines.

 

Vizito metu Lietuvos ir Šveicarijos kariuomenių vadai taip pat lankysis Simplono perėjoje Alpių kalnuose, kur stebės artilerijos šaudymo pratybas „Tiro Alto“. Dviejų kilometrų aukštyje esanti ir Šveicarijos Rhonos slėnį su Italija jungianti kalnų perėja nuo seniausių laikų buvo strateginės reikšmės transportavimo, logistikos bei susisiekimo mazgas.

Atgal