VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.10.09.Milijardinės vertės idėjos biudžetams ir geresniam pasauliui

Viktoras Jokubaitis 

Inžinierius, išradėjas

Nedorėlių kėslams padaryk galą,

o teisųjį sustiprink!

Ps 7, 10

Žmonės valdžioje dažnai ,,šaudo“ frazėmis sakydami ,,Jei norit gauti pinigų, pasiūlykite iš kur juos paimti“. Idėjos yra vaizduotės ,,žaliava“, skirta sukurti produktą vartojimui.

Yra daug būdų, kaip surenkamos lėšos į biudžetus. Paprasčiausias ir svarbiausias, bet nepopuliariausias yra mokesčių surinkimas. Viskas, kas ant mūsų žemės stovi, juda, dega, sprogsta, yra sukurta surinktų pinigų dėka, tik svarbu kaip tikslingai jie panaudojami, kurie generuotų pajamas kitoms priemonėms kurti, o ne griauti. Čia turima galvoje karines priemones, deginamą energetinį kurą, perteklinius kosmoso, avia, auto, moto užkariavimus, fiziškai ir psichologiškai reikšmingai naikinančias gyvūniją bei augmeniją.

Prieš pusmetį leidinyje ,,Lietuvos aidas“ straipsnyje ,,Skubiai pasitelkime SOS šaukinį dėl pasaulinių grėsmių“ paminėta, kad kitas straipsnis pristatys skaitytojams milijardinės vertės idėjas, kurios buvo publikuotos leidiniuose 2014.01.17. ,,Lietuvos aidas“ ir tuo metu dar neuždarytame ,,Mokslas ir technika“ 2014.02.(653) numerio straipsnyje ,,Energetinių sprendimų keliai Lietuvai“. Be to, verta paminėti, kad Lietuvos Mokslininkų Sąjungos teikime Prezidento Valdo Adamkaus premijai gamtosaugos srityje gauti 2021 ir 2023 m., pristatytas ir šis straipsnis. Dabar gera proga dešimtmečio kelionei iki šių dienų peržvelgti, keletą kiek ir kokių galimybių turėjome, o gal dar ne vėlu pasinaudoti?

  1. Būsto renovacija:

Pirmoje eilėje visoje valstybėje nešildymo sezono metu renovuoti šiluminius mazgus su visa šildymo sistema. Nustatyta, kad tai sutaupytų iki 30 %šiluminės energijos. Tuo metu Lietuva šildymo sezonui įsigydavo kuro iš Rytų už 7 milijardus litų. Žinant, kad darbininkų ir specialistų masinė emigracija dar nebuvo įsibėgėjusi, tokio principo renovacija per 3-4 metus būtų užbaigta. Tokiu būdu sutaupius milijardus lėšų, vėliau būtų atliekami kiti būstų atnaujinimo darbai. Penkis metus šį straipsnį be atsako kaišiojau kairės, dešinės ir centro politikams, kol atsirado susidomėjusieji, ir 2019 m. LR Seime priėmė įstatymą pagal pateiktas publikacijas, tik nesusiprato kaip nors motyvuoti idėjos autorių.

Kitu žingsniu paruošti rezervinį gyvenamojo būstą, skirtą iš renovuojamų, rekonstruojamų, nugriaunamų namų gyventojams laikinam ar pastoviam persikėlimui. Nugriaunami menkaverčiai daugiabučiai namai, tokie kaip ,,chruščiovkės“, paprastai pastatyti arti miestų centrų, kurių sklypai turi didžiulę vertę, o juos pardavus aukcionuose, lėšos turėtų būti panaudojamos patrauklaus gyvenamojo rezervinio fondo statybai. Panašūs pasiūlymai, išskyrus rezervinį būstą, buvo girdimi viešojoje erdvėje, kai atsitiko stichinių nelaimių, gaisrų atvejai Vilniuje bei kitur.

Sekantis sprendimas – rezervinio gyvenamojo fondo formavimas, tai yra kaimo vietovėse, gyvenvietėse, miesteliuose sudarant parduodamų apleistų, bešeimininkių pastatų, sodybų, tinkamų remontuoti, rekonstruoti ar renovuoti, registrą. Tai galėtų būti rezervinis gyvenamas būstas ir miesto gyventojams norintiems įsikurti tuose vietovėse, o taip pat mūsų emigrantams sugrąžinti į tėvynę, kaimo gaivinimui, bei paveldo-etnokultūros išsaugojimui. Jei visa tai bus atlikta teisėtai, kokybiškai, patraukliai, demografinis, ekonominis rezultatas viršytų lūkesčius.

  1. Nepublikuota idėja atliekų surinkimui:

Pasaulis skęsta šiukšlėse dėl besaikio žmogaus vartojimo ir žiedinės ekonomikos nelogiškumo, nes beveik 10 milijardų ,,teršėjų“ nustelbia saujelę nepajėgių tvarkytojų. Sprendimas paprastas, pigus ir labai greitai įgyvendinamas palaipsniui su lygiagrečiai egzistuojančia sistema. Tokio sprendimo idėja gali būti pristatyta trijų sakinių apimtyje, o rezultatas vertintinas šimtais milijardų.

  1. Transporto kamščiai didmiesčiuose ir ,,Kitos mintys dėl karo keliuose“:

Šviesoforų ,,konvertavimas“ į žiedines sankryžas žymiai išspęstų miestų uždujinimo, eismo saugumo, spūsčių, laiko gaišimo, o ypač pasekmes ekstremaliose  situacijose, diversijų atvejais. Sprendimų priėmėjai šiam tikslui nedelsiant turėtų pritaikyti patentuotų idėjų, pristatomų visame pasaulyje efektyvius ,,Pinavia“ projektus. Dažnai tenka girdėti frazę, kad žmogaus gyvybė neįkainojama, o kas daroma dėl ,,karo keliuose“ problemų sprendimų? Nemažai svarbių pasiūlymų dar 2007 metais buvo pristatyta publikacijose ,,Kitos mintys dėl karo keliuose“. Vienoje radijo laidoje teko nugirsti, kaip efektyviai, pigiai ir savalaikiai prižiūrimi kelių ruožai, paskirstyti privatiems tvarkytojams, ypatingai žiemos sezono metu. Manau tokiais sprendimais galima ,,iškasti“ vieną kitą milijardą. Bet dažnai  pasitaiko, kad milijonų, milijardų ,,kasyklos“ atiduodamos tiems, kuriems naudingiausiai, lengviausiai  jas eksploatuoti. Tokie objektai pastaruoju metu skandalingai mirga viešojoje informacijoje ir ne tik pas mus. Taikli girdėta frazė ,,Kas laimės – kūrėjai ar progreso skeptikai“, bet dar baisesnė priežastis, o gal liga ,,Nenaudinga, nes naudinga“,

kurią būtina pakeisti ,,Naudinga, nes nenaudinga“ kaip ,,vaistą“ geresnio pasaulio sukūrimui.

P.S. Kai kurių leidinių pavadinimai, kuriuose publikuoti straipsniai nenurodomi, todėl daugiau informacijos galima rasti ,,paguglinus“ arba pas šio straipsnio autorių.

 

 

 

Atgal