VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.10.03.MESTI

Juozas Šikšnelis

Prozininkas, dramaturgas, skulptorius

Ir ko  tik negalima mesti?! Praktiškai viską, ką turi rankoje, širdyje, omenyje ir net Šveicarijos banko seife. Pastarąjį metimą niekas nedaro savanoriškai, tik prispaudus uodegą. Pradėkim nuo paprasčiausio: akmens metimo į kaimyno daržą – saldu ir be sunkesnių pasekmių.

Senokai iš mados išėjęs pirštinės metimas, kviečiant į dvikovą. Dabar niekas nesiceremonija, duria iš pasalų be perspėjimo ir baltų pirštinaičių.

Mesti galima partinį bilietą, bet šis veiksmas buvo populiarus žlungant Sovietų sąjungai, dabar tai daroma tyliai, užuolankomis įsmunkama į kitą partiją, kurioje būnant dar šviečiasi pakliūti į Seimą.

Mesti galima vyrą/žmoną, bet tai tik šnekamoje kalboje, nes tas veiksmas susijęs su įvairiais juridiniais reikalais.

Mesti rūkyti ar vartoti alkoholį yra lengva tik žodžiais, nes kas pabandė tai daryti nors vieną kartą, žino kaip tai saldu.

Mesti svorį yra pats madingiausias užsiėmimas ir sekasi tik tiems, kurie neturi antsvorio t.y. neturi ką mesti.

Mesti kauliukus reiškia nuspręsti ką nors svarbaus, pavyzdžiui: kokį automobilį pirkti – Ferari ar Maserati?, kur vykti atostogų – Tailandą ar Kanarus. Sutikite, statistiniam lietuviui tai egzistenciniai klausimai.

Mesti galima kelią dėl takelio – vienas populiariausių ir dažniausiai nutinkančių metimų. Meti užtikrintas, paskui griaužiesi negalėdamas prisiminti, kas paskatino kvailam poelgiui.

Metimas sporte dažniau nei gyvenime pasitaikantis veiksmas. Komandiniuose žaidimuose – futbole, krepšinyje, regbyje, ledo rutulyje – metimas iš už aikštės ribų, krepšinyje į krepšį, tik pastaruoju metu metimą į krepšį vadina žiūrovai arenoje ar prie televizoriaus, nes varžybų komentatoriai šį veiksmą nustojo taip vadinti dar „prie ruskio“, dabar tai “sudrebino varžovų krepšį“, „įgrūdo įrankį(?!) į krepšį“, „sudraskė varžovų krepšio tinklelį“, „įskraidino kamuolį“, „bum“ ir panašiai, ir taip toliau, tik ne įmetė.

Mesti galima kortas, norint įsitikinti, kad rytoj laukia finansinė sėkmė, pamiršus, jog bus mokamos ketvirtinės premijos.

Rūšiuojant buitines atliekas, specialistai moko kur ką mesti.

Vertingiausias patarimas: jeigu viskas įgriso, nesikankinkit – meskit viską ir pradėkit iš naujo.

Atgal