VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.07.10. Vairuoti

Juozas Šikšnelis, Prozininkas, dramaturgas, skulptorius

Vairuoti galima nuosavą automobilį, visuomeninę transporto priemonę, mažąją bendriją, uždarą akcinę bendrovę, valstybinę įmonę, nuosavą firmą, žmoną, vyrą, draugiją, asociaciją, valstybę ar tik pusę jos. Vienu žodžiu, sunkiai aprėpiami, platūs dirvonai. Svarbu tvirtai laikyti vairą ir prieš save aiškiai matyti kelią į pasirinktą tikslą.

Norint ką nors vairuoti, reikia turėti teises. Bet galima vairuoti jų neturint – pametus, pragėrus, neišlaikius egzaminų. Tai tik vairuojant transporto priemones. Norint vyrui vairuoti šeimos laivą, užtenka santuokos liudijimo ir nekuklios sąskaitos banke, jei antrasis atvejis apgailėtinas, valdžią šeimoje perima žmona.

Iki reformuojant aukštąjį mokslą, vairuoti įstaigas ar įmones priimdavo tik su aukštuoju išsilavinimu, o dabar bakalauro diplomą turinti vadovauja ministerijai, kada jos pavaldiniai privalo turėti magistro diplomus. Kuo daugiau painiavos, nes sudrumstame vandenyje lengviau reguliuoti partinius bizniukus bei ambicijas.

Iki gyvenimo pabaigos gali užsidirbti tik teistumą, o ne teisę vairuoti

Vairuoti galima gerai ir blogai, pastaruosius baudžia kelių policija, o pirmuosius niekas negiria, bet dažnai taikosi, jog baudžia blogai vairuojantys.

Teisės amžinai vairuoti mūsuose negauna praktiškai niekas: vairuoti automobilį teises gauni tik sulaukęs atitinkamo amžiaus, teises vairuoti valstybę irgi gauni tik sulaukęs amžiaus cenzo. Iki gyvenimo pabaigos gali užsidirbti tik teistumą, o ne teisę vairuoti. Šias teises riboja vadovaujančių darbuotojų kadencijos ir jų skaičius. Gal tai ir teisinga, nes leisti vairuoti iki gyvos galvos, šalyje galima sukelti chaosą daug didesnį nei tvyro dabar, kai senius keičia jauni prie vairo.

Dar grįžtant prie vairavimo objektų. Platus spektras: nuo kosminio laivo iki karietos tempiamos šešeto ristūnų ar suklypusio vežimo į kurį įkinkytas perkaręs kuinas. Visur reikia vairuotojo. Išskirti būtina Teslos automobilius vairuojamus dirbtinio intelekto.

Gyvojoje gamtoje vairuoja kas ir kaip. Vieni uodegomis, kiti kojomis, treti sparnais. Ir, reikėtų pastebėti, kad nuokrypių nuo eismo taisyklių gyvūnijos pasaulyje kur kas mažiau, nei žmonių.

Tautos išmintis skelbia, kad gyvenime tik pinigas viską ir visada vairuoja.

Automobilį saugiai įvairavo pro siaurus garažo vartus.

Apsukrus žentas suvairavo kelialapį į sanatoriją, net nustebo, ne į krokodilų fermą, bet į sanatoriją.

Nėra nerašytos ar rašytos taisyklės: kas geriau: pačiam vairuoti ar duotis vairuojamam, kaip kada.

 

Atgal