VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.05.08. Gimstamumas, nepaisant „priemonių“, toliau mažėja...

Kęstutis Masiulis

Seimo narys

Kiekviena Vyriausybė iškart susirūpina, kai pamato demografines prognozes. Ne tik Lietuvoje, bet visur, visame pasaulyje. Iškart atsiranda klausimas ką daryti ir kiek tai kainuos? Tokie klausimai kamuoja politikus, žiniasklaidą ir visuomenę.

Prieš porą mėnesių išsigando Lenkijos šeimos ministerijos valstybės sekretorė Aleksandra Gajevska. Kaimyninėje šalyje gimstamumo lygis mažiausias nuo WWII laikų, kaip beje ir Lietuvoje. Lenkija ketina imtis naujų "socialinių priemonių".

Lietuvoje irgi atsiranda pasvarstymų, kad reikia imtis "priemonių". Bėda, kad niekur nepavyko gimstamumo lygio padidinti. Jokios "priemonės" neveikia! Gimstamumo mažėjimas yra stebimas visuose žemynuose ir visose šalyse, net ir skurdžiausiose. O išsivysčiusiose gimstamumas jau neužtikrina kartų kaitos nepaisant leidžiamų milijardų jam didinti.

Seule moteriai jau vidutiniškai tenka tik 0,55 vaiko. Korėja gimstamumo skatinimo priemonėms išleido milijardus. Rezultato išvis jokio. Gimstamumas nepaisant "priemonių" toliau mažėja...

Irane, kur valdo religinė diktatūra, kur moters "rolė" - šeima ir vaikai - vaikų gimstamumas vėl pasiekė naują antirekordą 1,5 vaiko. Nepaisant to, kad ajatolos gimstamumo skatinimui išleido daug pinigų ir ėmėsi drakoniškų priemonių, kurios demokratiškame pasaulyje būtų neetiškos, netgi nusikalstamos.

Užsachario Afrika yra tas regionas, kur dabar gyventojų daugėja sparčiausiai. Bet ir tai tik todėl, kad dar neseniai vaikų eilinėje šeimoje buvo kokie 9. Bet ir čia šeimos mažėja. Štai Gana 1980 m. vidutiniškai 6,52 vaiko moteriai. 2000 m jau 4,85. 2020 m. 3,62. Ir toliau mažėja.

Iš 204 šalių ir teritorijų jau 110 vaikų skaičius nebeužtikrina kartų kaitos. Kasmet tokių vietų daugėja. Akivaizdu, pasaulio gyventojų skaičius jau greit ims mažėti. Iš pradžių palengva, vėliau labai greit. Vieną žmonių kartą keis dvigubai mažesnė. Ką tokiomis sąlygomis daryti su ekonomika, sveikatos, socialine politika, va čia jau politikai ir galės pasireikšti, siūlydami "priemones"

 

Atgal