VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2024.02.12. Ką svoris iš tikrųjų pasako apie mūsų sveikatą?

 

Tikriausiai jau seniai pastebėjote subtilų pokytį visuomenės diskusijose apie kūno svorį, kad turime mylėti savo kūną bet kokio dydžio. Taigi kaip yra susijęs svoris su mūsų sveikata.

 

Kodėl didėja svoris?

Tyrimais įrodyta, kad svorio augimas nėra vien tiktai susijęs su persivalgymu ar fizinio aktyvumo stoka. Yra nemažai ir kitų priežasčių, skatinančių svorio augimą.

Image by Pixabay

  • Dieta.Maisto kiekis ir kokybė turi labai didelę reikšmę jūsų svoriui. Maitinkitės subalansuotai. Tikriausiai daugybę kartų jau esate girdėję, kad pusę pagrindinio valgymo lėkštės turi sudaryti daržovės. Daržovės turi organizmui reikalingų vitaminų, mineralų ir antioksidantų.
  •  
  • Paveldimumas.Kai kurie žmonės genetiškai linkę lengviau priaugti svorio nei kiti. Tačiau, tenka pripažinti, kad paveldimumas yra viena rečiausių svorio priaugimo priežasčių. Tyrimai rodo, kad sveika mityba, fizinis aktyvumas ir žalingų įpročių, greito ir nesveiko maisto, vengimas gali užkirsti kelią svorio augimui.

 

  • Nepakankamas fizinis aktyvumas. Kiekvieną dieną suvartojate daugiau kalorijų negu sudeginate judėdami. Akivaizdu, kad nesueikvotos kalorijos tampa nereikalingais kilogramais.

 

  • Stresas. Lėtinis stresas gali lemti nesveikos mitybos įpročius. Per dažnai patiriant stresą, mūsų organizme padaugėja streso hormono - kortizono, kuris didina apetitą. Štai kodėl mes bandome nusiraminti valgydami saldžius užkandžius, ledus, šokoladukus, traškučius. Šiuose produktuose yra riebiųjų rūgščių, kurios pakelia mums nuotaiką.

 

Deja, neilgam… Stresinėje situacijose mes tikrai negalvojame apie sveikai subalansuotą maistą. Jeigu jums atrodo, kad esate emocinis valgytojas, pabandykite susirasti kitokių užsiėmimų, kurie jums padės nusiraminti, pvz., pasivaikščiojimas gamtoje, mėgstamas hobis, susitikimas su draugais ir pan.

 

  • Miego trūkumas. Tyrimais įrodyta, kad yra ryšys tarp miego trūkumo ir svorio augimo. Miego metu išsiskiria hormonai grelinas ir leptinas, kurie turi įtakos mūsų svoriui. Kai  miegame per mažai, organizme išsiskiria mažiau leptino, todėl organizmas būna labiau linkęs kaupti riebalus, ir išsiskiria daugiau grelino, kuris stimuliuoja apetitą ir dėl to mes persivalgome.

 

Jeigu norite pagerinti savo miego kokybę, pabandykite atsigulti pusvalandžiu anksčiau.

 

  • Nuovargis. Nuovargis yra viena iš priežasčių dėl kurios auga svoris ir jaučiamės prastai. Jis taip pat pasako, kad organizmui trūksta būtinų vitaminų ir mineralų. Magnio, vitamino D ir geležies trūkumas neigiamai veikia imuninę sistemą ir mažina energijos lygį. Jaučiatės per daug pavargę, kad sportuotumėte, tonizuojate save kava ar šokoladu? Klinika Vilniuje ir joje dirbantys specialistai padės jums atsikratyti nuovargio, papildys jūsų organizmą reikiamais vitaminais ir padės jums atstatyti prarastus energijos rezervus.

 

Kaip išlaikyti pastovų svorį?

Svorio metimas yra jūsų gyvenimo būdo keitimas. Šiame procese pabandykite įžvelgti teigiamų potyrių, naujų skonių ir aktyvių laisvalaikio praleidimo formų.

 

Taip pat labai svarbu suprasti, kad sveiko svorio palaikymas reikalauja ilgalaikių, kartais visą gyvenimą trunkančių pastangų. Taigi pasistenkite neturėti labai griežtų lūkesčių ir negalvokite, kad visada pavyks laikytis sveiko gyvenimo būdo.

 

Keletas įžvalgų, kurios padės palaikyti sveiką svorį.

 

  • Mėgaukitės pokyčiais. Susidarykite treniruočių kalendorių ir jame žymėkite savo progresą. Planuokite valgymus ir treniruotes.

 

  • Rūpinkitės savimi. Dabartinėje visuomenėje, kurioje keliami nesibaigiantys reikalavimai, rūpinimasis savimi paprastai nustumiamas į prioritetų sąrašo apačią. Norint išsaugoti sveiką savo kūno svorį, reikia nepamiršti pasirūpinti ir savo emocine, fizine bei dvasine sveikata. Susiraskite naują hobį, pabandykite praktikuoti kasdieninę meditaciją ar leiskite laiką tiesiog nieko neveikdami. Rūpinimasis savimi padeda pagerinti nuotaiką, padidina motyvaciją ir energijos lygį.

 

  • Būkite aktyvūs, treniruokitės. Sportuokite kasdien bent po 45 min. Derinkite jėgos ir kardio treniruotes.  Kasdieninės treniruotės ne tik padeda palaikyti pastovų kūno svorį, bet ir pagerina mūsų psichinę sveikatą, pagerina nuotaiką ir tampame laimingesni.

 

Po intensyvių treniruočių, nepamirškite pasirūpinti savo organizmu ir atstatyti elektrolitų disbalansą organizme.

 

  • Praktikuokite sąmoningą valgymą. Valgote per greitai, valgydami žiūrite televizorių ar naršote telefone? Esate emocinis valgytojas? Sąmoningas valgymas yra pagalba mūsų kūnui. Tai moko mus džiaugtis maistu, valgyti lėtai, valgyti su tikslu ir atidžiai.

 

Valgome tam, kad išgyventume. Valgymas yra tapęs mechaniniu veiksmu. Todėl susiformuoja blogi mitybos įpročiai.

 

Sąmoningas valgymas gali pakeisti jūsų požiūrį į maistą. Vietoj to, kad valgytume mechaniškai ir bet ką, pradėkite rinktis sveikesnius, skanesnius produktus ir valgykite pasigardžiuodami bei su dėkingumu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atgal