VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2024.01.11. Kokio maisto pageidautų mūsų akys?

Alkio jausmas, silpnumas, nuolatinės mintys apie tai, ką čia tokio sukrimtus, signalizuoja – laikas valgyti. Pasistiprinus, pasisotina ne tik skrandis, bet ir visi kiti organai. Tačiau jei valgome paskubomis, mažai galvodami apie maisto kokybę, natūralu, jog vieniems ar kitiems organams ilgainiui pradeda trūkti vitaminų, mineralų, kitų naudingųjų medžiagų. Rezultatas – įvairūs negalavimai, sveikatos sutrikimai, ligos. Ką derėtų valgyti, vartoti papildomai, norint, kad mūsų akys kuo ilgiau išliktų sveikos, o regėjimas – nepriekaištingas.

Apie mėlynes ir ne tik

Mėlynių uogose esantys aktyvūs komponentai antocianozidai sustiprina tinklainės kapiliarus, saugo akis nuo žalingo aplinkos poveikio. Taip pat padeda palaikyti tinklainės ir regos nervo mitybą, kas yra labai svarbu geram regėjimui.

mėlynių ekstrakto rekomenduojama profilaktiškai vartoti tiems, kurie daug dirba kompiuteriu, daug skaito, nuolatos vairuoja automobilį. Įdomu tai, jog mėlynių poveikiu buvo įsitikinta dar antrojo pasaulinio karo metu – naktį skraidantys lėktuvų pilotai pastebėjo, kad valgant mėlynių, regėjimas tamsoje tampa aštresnis bei greičiau atsinaujina regėjimas po apakinimo stipria šviesa.

Karotinoidai liuteinas ir zeaksantinas – šių medžiagų gausu geltonos, raudonos ir oranžinės spalvos vaisiuose ir daržovėse, kiaušinio trynyje, žaliose lapinėse daržovėse, grūduose. Kaupdamosi akies audiniuose, pastarosios pristabdo kataraktos, senatvinio aklumo, glaukomos progresavimą, saugo akį nuo degeneracijos, veikia kaip stiprus antioksidantas – neutralizuoja laisvuosius radikalus. Mokslininkai yra apskaičiavę, kad Vakarų šalių gyventojai per dieną su maistu gauna tik apie 1,5 mg liuteino, tuo tarpu apsauginis šios medžiagos poveikis pastebimas, jei per dieną jo suvartojama bent 6 mg. Asmenims, kurių mityboje gausu liuteino ir zeaksantino kataraktos išsivystymo rizika sumažėja net 22 procentais.

Akių jaunystei išsaugoti

Selenas ir cinkas pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu. Selenas apsaugo akies audinių vidines ląstelių struktūras nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, stabdo odos bei gleivinės sausėjimą. 

Preparatų akims vartojimas, kurių sudėtyje yra cinko, padeda įsisavinti vitaminą A, o šis apsaugo nuo regėjimo pablogėjimo tamsiuoju paros metu. Pagrindinis seleno šaltinis yra grūdai ir mėsa. Tačiau jei dirvožemis yra stipriai tręšiamas, natūralu, kad seleno jame mažėja, vadinasi, kartu mažėja ir grūduose. Siekiant užtikrinti pakankamą šio elemento kiekį organizme, kartkartėmis rekomenduojama jo vartoti papildomai. Natūralus cinko šaltinis yra mėsa, sūris, kruopos, pupos, riešutai, kava, arbata. Taip pat cinko yra kalakutienoje, vėžiagyviuose bei moliuskuose (austrėse, krevetėse, omaruose), kiaušiniuose.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal