Sveikata
2022.06.11.Ir pelėsinis sūris gali supelyti
Dažniausiai pelėsiniai sūriai yra kaloringi, todėl juos reikėtų vartoti saikingai. Kita vertus, jie yra turtingi kalciu, o pelėsis suteikia ne tik pikantišką skonį, bet ir paskatina virškinimo sulčių sekreciją.
Patariama išėmus sūrį iš šaldytuvo bent pusvalandį palaikyti jį kambario temperatūroje ir tik tada skanauti su traškia duona ar krekeriais.
Patys populiariausi pelėsiniai sūriai – tai mėlynojo ir baltojo pelėsio. Pelėsiniais sūriais gardinkite salotas, omletus, picą, mėsą ar žuvį. Iš mėlynojo sūrio lengvai pagaminsite padažą – tereikia sūrį sutrupinti arba išlydyti ir sumaišyti su grietine ar jogurtu.
Mėlynojo pelėsio sūris pagardins daržovių apkepus, jis dera ir prie karštų bulvių.
Sūrį, prieš dedant į šaldytuvą, reikia išimti iš plastiko pakuotės, nes joje jis negali kvėpuoti.
Pirmas požymis, kad sūris yra sugedęs – amoniako kvapas, o antras – po plutele atsiradusios spalvotų pelėsių puokštelės, pasikeitusi sūrio masės spalva.
Parengė Birutė Silevičienė
Atgal