Sveikata
09.08. Ne visa žuvis vienodai vertinga
Siekdami visavertės mitybos, į savo racioną būtinai įtraukite žuvį- turtingą mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir organizmui naudingomis riebalų rūgštimis.
Tai lengvai virškinamas, turtingas didelės biologinės vertės baltymais, produktas.
Geriausia valgyti šviežią, neseniai pagautą žuvį, nes šaldyta žuvis praranda dalį savo maistinių savybių. Žuvyje, ypač riebioje, gausu omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios gaunamos tik su maistu. Jūrinės ir gėlame vandenyje augančios žuvies maistingumas šiek tiek skiriasi: jūrinės kilmės žuvys omega-3riebalų rūgščių turi daugiau nei gėlavandenės žuvys.
Žuvyje taip pat gausu mineralinių medžiagų, riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A, D ir E.
Kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, tinkamiausia ją valgyti šviežią.
Perkant, svarbu atkreipti dėmesį į žuvies išvaizdą – jos akys turi būti skaidrios, vyzdžiai – juodi, žiaunos, priklausomai nuo rūšies, dažniausiai šviesiai raudonos spalvos, žvynai – struktūruoti, nepažeisti, o žuvies oda turi būti elastinga bei nesuglebusi.
Parengė Birutė Silevičienė
Atgal