Sveikata
07.06. Kokias dešreles galima kepti kepsninėse?
Dešrelių įvairovė labai didelė, tačiau ne visos tinkamos kepti ant laužo ar kepsninėje.
Kepimui skirtos dešrelės, kurias gaminant nebuvo naudoti nitritai, t. y. nitritinė druska (dar žymima kaip maisto priedas E250, kuris konservuoja mėsos produktą ir paryškina bei išlaiko patrauklią raudoną spalvą), yra ne rausvos, o pilkšvos, baltos, gelsvos spalvos. Taip pat gali būti su šviesios arba rudos spalvos apvalkalais, virtos arba parūkytos. Tokios dešrelės tinkamos kepti aukštoje temperatūroje, o ant jų pakuotės parašyta, kad tai – „kepamosios dešrelės“ arba „dešrelės kepimui“. Jei gaminyje yra natrio nitrito, jis kepti netinkamas, skirtas virti, o ant pakuotės negali būti kepimo ant laužo, kepsninėje vaizdų.
Kas gali nutikti, jei ant laužo bus kepamos ne kepimui skirtos dešrelės? Ne kepimui skirtų dešrelių gamyboje naudojamas natrio nitritas. Kepant dešreles, kurių sudėtyje yra natrio nitrito, jo likučiai reaguoja su aminais ir amino rūgštimis, esančiomis mėsoje. Tuomet susidaro kancerogeniniai junginiai – nitrozaminai, kurie ilgainiui gali sukelti sveikatos negalavimų.
Parengė Birutė Silevičienė
Atgal