VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.03. Daugiau dėmesio skirkite maisto saugumui

Atšilus orams ir prasidėjus šašlykų ir kepsnių ant grotelių sezonui – padidėja pavojus susirgti toksoplazmoze.

Dauguma susirgusiųjų užsikrečia valgydami nepakankamai termiškai (iki 60°C temperatūros) apdorotą ar žalią mėsą, dalis – maistui vartodami užkrėstą vandenį, nevirintą pieną, valgydami neplautas daržoves, vaisius, uogas, per užterštas rankas ar kitus daiktus.

Siekiant išvengti užsikrėtimo toksoplazmoze, medikai pataria:

*valgyti tik gerai termiškai apdorotą mėsą, užšaldymas, marinavimas, rūkymas sumažina mėsos užkrėstumą, bet toksoplazmozės sukėlėjų nesunaikina;

*nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių, negerti vandens iš atvirų vandens telkinių;

*kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, neplautomis daržovėmis, kruopščiai nusiplauti rankas su muilu, išplauti virtuvės paviršius;

*nežaisti su svetimomis katėmis, ypač valkataujančiomis;

*mūvėti pirštines dirbant sode, darže;

*neliesti nešvariomis rankomis akių, nosies ar burnos.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal