Sveikata
05.03. Daugiau dėmesio skirkite maisto saugumui
Atšilus orams ir prasidėjus šašlykų ir kepsnių ant grotelių sezonui – padidėja pavojus susirgti toksoplazmoze.
Dauguma susirgusiųjų užsikrečia valgydami nepakankamai termiškai (iki 60°C temperatūros) apdorotą ar žalią mėsą, dalis – maistui vartodami užkrėstą vandenį, nevirintą pieną, valgydami neplautas daržoves, vaisius, uogas, per užterštas rankas ar kitus daiktus.
Siekiant išvengti užsikrėtimo toksoplazmoze, medikai pataria:
*valgyti tik gerai termiškai apdorotą mėsą, užšaldymas, marinavimas, rūkymas sumažina mėsos užkrėstumą, bet toksoplazmozės sukėlėjų nesunaikina;
*nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių, negerti vandens iš atvirų vandens telkinių;
*kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, neplautomis daržovėmis, kruopščiai nusiplauti rankas su muilu, išplauti virtuvės paviršius;
*nežaisti su svetimomis katėmis, ypač valkataujančiomis;
*mūvėti pirštines dirbant sode, darže;
*neliesti nešvariomis rankomis akių, nosies ar burnos.
Parengė Birutė Silevičienė
Atgal