Sveikata
07.18. Sveikatai žalingas aliejus
Plačiai vartojamas produktas, kurio išvengti darosi vis sunkiau, tai palmių aliejus. Jis yra daugumoje maisto produktų, kosmetikos priemonėse, šampūnuose, prausikliuose.
Šis aliejus itin populiarus maisto pramonėje, nes jis pigiai pagaminamas. Taip pat šis aliejus turi aukštą degimo temperatūrą, todėl jį patogu naudoti įvairiems maisto produktams. Tai yra bene vieninteliai šio aliejaus privalumai.
Afrikos aliejinių palmių plantacijos
Palmių aliejus išgaunamas tik iš medžių, išaugusių tropinio klimato juostoje. Dėl to visą pasaulį aprūpinti šiuo aliejumi tenka iškertant protu nesuvokiamus miškų plotus Indonezijoje. Paklausa yra tokia didelė, kad šio aliejaus išgavimo procesas niekada negali sustoti.
Palmių aliejus maisto ir kosmetikos produktuose dažnai žymimas skirtingais pavadinimais. Dėl to vartotojams susidaro įspūdis, kad jie perka vieną ar kitą produktą ir išvengia šio aliejaus vartojimo. Deja, bene visi kepiniai ir šampūnai prekybos centrų lentynose turi šio sveikatai žalingo aliejaus.
Palmių aliejus produktų sudėtyje dar žymimas: Sodium Laureth Sulfate, Sodium Palm Kernelate, Palmitic Acid, Glyceryl, Vegetable fat, Vegetable oil, Palmolein, Stearate Stearic Acid ir panašiai.
Dažnas palmių aliejaus vartojimas lemia cholesterolio kiekio organizme padidėjimą, didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač pavojingas vaikų organizmui.
Parengė Birutė Silevičienė
Atgal