Sveikata
11.20. Maistu plintančios grėsmės
Bent vienas iš dešimties žmonių pasaulyje kasmet suserga valgydamas užteršto maisto. Maisto sauga kelia vis didesnę grėsmę žmonių sveikatai, o 40 proc. šių ligų naštos tenka vaikams iki 5 metų. PSO skelbia, kad maistu plintančios ligos kliudo socialiniam ir ekonominiam vystymuisi, daro žalą nacionalinei ekonomikai, turizmui ir prekybai.
Maisto sauga kelia vis didesnę grėsmę žmonių sveikatai. AdobeStock nuotr.
Užsikrėtimo riziką ligas sukeliančiais mikroorganizmais mažina:
dažnas ir tinkamas rankų plovimas. Tai paprasčiausias ir saugiausias būdas pašalinti nuo jų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus ir sumažinanti riziką užsikrėsti ne tik per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, bet ir virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, gripu;
atsakingas maisto pasirinkimas, atkreipiant dėmesį į gamintojų nurodytą galiojimo ar suvartojimo laiką;
saugus maisto gaminimas – tinkamas apdorojimas karščiu, tinkamas laikymas, tinkama maisto ruošimo ir rankų higiena.