VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.23. Daigai ir sėlenos – ypač vertingi produktai

Daigai, ypač kviečių, turi labai daug biologinės energijos. Be to, jie labai skanūs, švelnaus skonio, todėl puikiai dera prie įvairių patiekalų. Norint turėti šio skanaus ir naudingo produkto, reikia gebėti teisingai jį pagaminti: pirmiausiai grūdus 1 valandą pamirkyti, po to apdžiovinti ir laikyti tamsioje vietoje. Geriausia kiekvienai dienai paruošti po atskirą porciją daigintų grūdų: pirmąją dieną suberti grūdus ant sietelio ir laikyti juos dubenyje su vandeniu taip, kad jis vos siektų sietelį, kitą dieną taip paruošti dar porciją grūdų, trečią - dar porciją, o ketvirtąją suvartoti jau sudygusius grūdus iš pirmojo indelio ir į jį tuoj pat įberti naują porciją, kuri bus tinkama vartojimui po kelių dienų.

Sėlenos turi ypatingą maistinę vertę ir gydomąją galią. Jos idealiai išvalo žarnyną. Sėlenas reikia užpilti verdančiu vandeniu ir 20-30 minučių palaukti, tuomet, nupylus skystį, dėti į bet kokius patiekalus. Taip apdorotos sėlenos skrandyje nebepakinta, tik sugeria vandenį ir nuslenka į žarnyną, skatindamos šlakų pasišalinimą. Rytais rekomenduojama suvartoti sėlenų, sumaišytų su rūgpieniu arba jogurtu - toks mišinys ne tik maistingas, bet ir labai naudingas (tarsi savotiška „mankšta") skrandžio-žarnyno traktui.

Atgal