Sveikata
07.17. Maisto produktų derinimas
Baltymai. Geriausia vieno valgymo metu vartoti tik vienos rūšies baltymus, nes skirtingi jų tipai skirtingai virškinami. Pavyzdžiui, mėsą fermentai aktyviau veikia pirmąją virškinimo valandą, o sūrį - vėlesnėmis valandomis. Bet apskritai skirtingų baltymų rūšių virškinimas rimtų problemų nesukelia.
Vaisiai ir krakmolas. Švieži sunokę vaisiai burnoje ir skrandyje praktiškai neapdorojami. Jie greitai patenka į plonąją žarną, kurioje lengvai ir greitai suvirškinami. Jeigu vaisiai valgomi su kitais produktais, pavyzdžiui, su duona (krakmolas), tai jie skrandyje išbūna tol, kol virškinama duona, ir tik tuomet slenka į žarnyną. Dėl susilaikymo skrandyje jie pradeda rūgti ir pablogina duonos virškinimą, nes krakmolui būtina šarminė terpė. Be to, valgant vien duoną, burnoje išsiskiria ptialinas - fermentas, būtinas normaliam krakmolo virškinimui. O valgant duoną kartu su vaisiais, juose esantis cukrus stabdo ptialino skyrimąsi, todėl duona blogiau pasisavinama.
Melionus ir arbūzus reikėtų valgyti atskirai vienus nuo kitų. Jie nevirškinami skrandyje, todėl greitai patenka į žarnyną, kuriame suvirškinami ir pasisavinami.
Atgal