Sveikata
02.03. Saugokime savo sveikatą ir būsime sveiki
Produktai, kurie padeda išvalyti organizmą
Žmogaus organizmas dėl įvairių nepalankių veiksnių - nekokybiško vandens ir maisto, blogos ekologijos ir t.t. - sukaupia savyje daug kenksmingų toksinų, kuriuos būtina pašalinti. Toksinų organizme ypač padaugėja po gausių šventinių vaišių. Todėl pošventiniais periodais rekomenduojama specialiai valgyti daugiau maisto produktų, skatinančių kenksmingų medžiagų pasišalinimą ir gerinančių virškinimo organų veiklą bei bendrą savijautą. Prie tokių produktų pirmiausiai priskiriami turintys daug pektininių junginių ir maistinių skaidulų, vadinamosios ląstelienos. Įtraukus juos į kasdienį racioną, galima tikėtis gerokai daugiau naudos, negu pasikliaujant specialiai sukurtomis badavimo sistemomis, nes organizmas ne tik išvalomas, bet ir geriau aprūpinamas jam būtinomis maistinėmis medžiagomis, užtikrinančiomis stiprią sveikatą.
Organizmo švelniu valomuoju poveikiu pasižymi trijų rūšių produktai: rupūs grūdiniai, džiovintos juodosios slyvos ir kopūstai. Pavyzdžiui, reguliariai valgant džiovintų juodųjų slyvų, pagerėja virškinamojo trakto veikla ir žarnyno peristaltika, todėl išvengiama vidurių užkietėjimo ir kitokių problemų. Taigi valgant džiovintas slyvas, atsikratoma ne tik šlakų, bet ir susikaupusių išmatų, o kartu ir dalies antsvorio.
Sveika valgyti
Sergant peršalimo ligomis, svarbu deramai maitintis. Vaisiai bei visos svogūninės daržovės (česnakai, svogūnai, porai bei svogūnų laiškai) veiksmingai naikina bakterijas. Vitaminas C stiprina imunitetą, kovoja su virusais bei bakterijomis. Labai tinka citrinos, greipfrutai, kiviai, apelsinai, obuoliai, vynuogės, serbentai. Vitamino C ypač gausu erškėtuogėse bei šaltalankio vaisiuose.
Sultingi vaisiai - greipfrutai, apelsinai, citrinos, vynuogės, obuoliai, ananasai, mangai kompensuoja su prakaitu prarastus skysčius ir nusilpusį organizmą aprūpina beveik visomis reikalingomis medžiagomis.
Jeigu išsivysčius komplikacijoms tenka gydytis antibiotikais, reikia visą gydymo periodą valgyti rūgštaus pieno produktus ir virtas bei troškintas daržoves. Antibiotikai žaloja virškinamojo trakto gleivines ir naikina naudingąją žarnyno mikroflorą, o šie produktai padeda ją atkurti. Net nustojus vartoti antibiotikus, naudinga dar 3 savaites valgyti šiuos produktus. O geriausia juos valgyti nuolat.
Kodėl vargina hipotonija
Hipotonija neretai diagnozuojama žmonėms, dirbantiems kenksmingomis darbo sąlygomis, patiriantiems labai didelį fizinį krūvį. Jei jus nuolat kamuoja sumažėjęs kraujospūdis, reikia kreiptis į specialistą, kad šis nustatytų priežastį. Jei tai susiję su endokrininės sistemos ligomis, pakoregavus hormonų pusiausvyrą kraujospūdis normalizuojasi. Jei šis negalavimas susijęs su žalingais aplinkos veiksniais ar per dideliu fiziniu krūviu, rekomenduojama sumažinti arba visai pašalinti ligą sukeliančias priežastis. Sunkiausia pakoreguoti žmonių su įgimta hipotonija būklę. Tokiems žmonėms specialistai rekomenduoja gydomosios mankštos pratimus, hidroterapijos procedūras, refleksoterapiją. Šiek tiek kraujospūdį galima padidinti pakoregavus mitybą. Kava, arbata, kiti kofeino turintys gėrimai ir maisto produktai, sūrus, aštrus valgis, per dieną išgeriamas didelis skysčių kiekis gali pakelti kraujospūdį. Tokiems ligoniams labai naudinga vartoti eleuterokoko, ženšenio užpilus. Sergantiesiems hipotonija labai žalingas alkoholio vartojimas, nes jis išplečia kraujagysles ir gali dar labiau sumažinti kraujospūdį.
Kur pasisemti teigiamų emocijų?
Stenkitės taip suplanuoti savo laiką, kad kasdien jo užtektų ne tik darbams nudirbti, bet ir pramogoms bei malonumams.
Kasnakt miegokite 7-8 valandas, o savaitgaliais būtinai deramai pailsėkite.
Kuo daugiau būkite gamtoje ir klausykitės jos garsų (vėjo ūžesio, lapų šnaresio, upelio čiurlenimo, žolės šiugždėjimo, paukščių čiulbėjimo, žiogų svirpimo...).
Būkite optimistai ir tikėkite savo sėkme, tarsi kelrode žvaigžde.
Žmogaus smegenys yra savitas kompiuteris. Kokias programas žmogus į jas įterpia, taip jam ir sekasi. Norint, kad viskas eitųsi „kaip iš pypkės", reikia stengtis savo smegenyse programuoti vien pozityvias optimistiškas mintis. Kad smegenys gerai funkcionuotų, jos turi būti nuolatos treniruojamos. Ne veltui sakoma, kad „smegenys be darbo - rūdija". Užuot leidus savo smegenims tinginiauti ir „rūdyti", reikia daug mąstyti, viskuo domėtis, stengtis kuo daugiau pamatyti, perskaityti, sužinoti ir, žinoma, nekenkti savo smegenims nesveika gyvensena ar žalingais įpročiais.
Liaudiški vaistai nuo lėtinio bronchito
Vidiniai sietelio pavidalo kiaulės taukai lėtai išlydomi ant silpnos ugnies ir atvėsinami. 1 desertinis šaukštas šių taukų ištirpinamas 1 stiklinėje karšto pieno, išgeriama ir tuoj pat krūtinė įtrinama iki sausumo tais pačiais taukais, sumaišytais su terpentinu. Gydymo kursas -1-1,5 mėnesio.
Pušų, eglių, kedrų ir kėnių sakai emaliuotame inde užpilami ekstrahentu ir ištirpinami jame. Tuomet 1 dalį gauto tirpalo sumaišoma su 2 dalimis išlydytų vidinių kiaulės taukų, pakaitinama verdančio vandens vonelėje, atvėsinama iki 60°C temperatūros ir sumaišoma su 1 dalimi medaus. Vartojama po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną prieš valgį. Gydymo kursas - mažiausiai 3 mėnesiai. Šis vaistas tinkamas ne tik bronchito profilaktikai, bet ir jo bei tuberkuliozės, pleurito gydymui.
Bet kokio spygliuočio medžio spygliai sutrinami arba sumalami, gauta košelė sumaišoma lygiomis dalimis su medumi, 2 savaites palaikoma tamsioje vietoje, periodiškai pamaišant, nupilamos susidariusios sultys ir laikomos šaldytuve. Vartojama po 2 valgomuosius šaukštus rytais nevalgius. Gydymo kursas - 1 mėnuo, sergant lėtiniu bronchitu, tuberkulioze, plaučių uždegimu ar bronchine astma.
Naudinga skrandžiui ir visam organizmui
Rytais geriausia valgyti rupių kruopų košes, kurios stimuliuoja skrandžio sekreciją, suaktyvina viso virškinamojo trakto veiklą ir duoda organizmui daug energijos. Kruopos gaminamos iš grūdų, kurių svarbiausios maistinės medžiagos yra susikaupusios apvalkalėliuose ir gemaluose. Naudingiausiomis yra laikomos avižų, grikių, kviečių ir nešlifuotų ryžių kruopos. O daugiausiai maistinių skaidulų turi kviečiai ir grikiai. Rytais geriausia valgyti grikių, perlinių, avižų arba ryžių kruopų košes (galima jas virti iš įvairių kruopų mišinio). Norint iš košių gauti kuo daugiau naudos, reikia jas derinti su kitais produktais, pavyzdžiui, sėlenomis, daigais, sėklomis, alaus mielėmis, vaisiais ir daržovėmis (pvz., slyvomis, moliūgais) ir t.t. Šiuos priedus geriausia yra kaitalioti vartojant juos pakaitomis. Tai ypač naudinga žiemą ir pavasarį, kuomet organizmui ima stigti vitaminų. Rytais naudingos ir įvairių daržovių - moliūgų, morkų, ropių, ridikų, kopūstų, salotų lapų, žirnių, pupelių - salotos. Pusryčiams tinka ir įvairūs riešutai, sėklos. Sveiko, bet vangaus skrandžio veiklą galima rytais suaktyvinti prieskoniais: garstyčiomis, pipirais, krienais, kalendra, cinamonais, mėtomis.
Ląsteliena - gyvybiškai svarbus mitybos elementas
Pastebėtas ryšys tarp ląstelienos vartojimo ir sergamumo kai kurių tipų onkologinėmis ligomis, pavyzdžiui, storosios žarnos vėžiu. Neabejojama, kad reguliariai vartojama ląsteliena gali sumažinti žmonių mirtingumą nuo daugelio ligų: širdies, onkologinių, plaučių, uždegiminių
ir kt.
Daugiausiai ląstelienos turintys produktai, kuriuos būtina įtraukti į kasdienį racioną, yra: rupi duona, rudieji ryžiai, rudieji makaronai, rupios avižų, rugių, kviečių ir kukurūzų kruopos, sėlenos, brokoliai, kopūstai, ankštinės pupelės, šparagai, kriaušės, obuoliai, persikai, abrikosai ir kt. Per dieną reikia suvartoti mažiausiai 25- 30 g maistinių skaidulų. Kartais galima paprasčiausiai nusipirkti vaistinėje sėlenų ir pavartoti jų kaip vaistų. Tai ypač naudinga esant polinkiui į vidurių užkietėjimą arba sergant kai kuriomis skrandžio-žarnyno trakto ligomis. Bet nuolat vartoti sėlenas, užuot kasdien valgius grūdinius produktus, daržoves ir vaisius ar kitokį skaidulingą maistą, negalima.
Juoda vaisė aronija valo organizmą
Aronijos uogos ir jų preparatai lėtina sklerozinius procesus, stimuliuoja skrandžio sekreciją, gerina širdies raumens aprūpinimą krauju, didina jos tonusą ir gerina širdies veiklą. Taip pat stimuliuoja šlapimo skyrimąsi, švelniai laisvina vidurius, aktyvina tulžies skyrimąsi, kelia organizmo tonusą, mažina fizinį ir protinį nuovargį, saugo nuo žalingų spindulių poveikio, virusinių ir bakterinių infekcijų. Stimuliuoja šlakų ir sunkiųjų metalų druskų pasišalinimą iš organizmo, saugo nuo piktybinių ligų.
Iš aronijos uogų sultis geriausia spausti sulčiaspaude. Aronijų sultys skatina raumenų ir kaulų audinių regeneracijos procesus, aktyvina antinksčių veiklą. Žiemą naudingas džiovintų aronijos uogų antpilas: 2-4 šaukštus džiovintų vaisių suberiama į termosą, užpilama 2 stiklinėmis verdančio vandens ir palaikoma parą. Išgeriama per 3 kartus po 1/2 stiklinės, likus 30 minučių iki valgio. Juodosios aronijos antpilas rekomenduotinas sergantiesiems diabetu. Aronijos uogose esantis vitaminas PP (rutinas) stiprina kraujagyslių sieneles.
Kontroliuokite cholesterolio kiekį, kad išvengtumėte širdies ligų
„Blogojo" cholesterolio perteklius kraujyje - pagrindinė širdies-kraujagyslių sistemos ligų priežastis. Jis susiaurina kraujagysles ir labai padidina insulto tikimybę. Jeigu norite, kad jūsų kraujagyslės būtų elastingos, o kraujas jomis cirkuliuotų netrukdomas cholesterolio sankaupų, laikykitės šių gyvensenos ir mitybos taisyklių.
Kuo daugiau judėkite: vaikščiokite pėsčiomis, važinėkite dviračiu, mankštinkitės, sportuokite. Ieškokite teigiamų emocijų: džiaukitės gyvenimu, mąstykite pozityviai, stenkitės pamiršti nemalonumus.
Laikykitės obuolių-medaus dietos. Stenkitės kasdien suvalgyti nors po 1 obuolį arba išgerti 0,5 1 obuolių sulčių. Kitas efektyvus produktas nuo cholesterolio pertekliaus - medus. Kasdien stiklinėje vandens ištirpinkite 2 arbatinius šaukštelius medaus ir išgerkite. Dažniau valgykite žuvį, joje yra riebiųjų rūgščių, mažinančių cholesterolio kiekį, neleidžiančių formuotis trombams ir normalizuojančių arterinį kraujo spaudimą.
Kuo malšinti refleksinį kosulį
Pienas su medumi. 1 stiklinėje karšto pieno ištirpinamas 1 valgomasis šaukštas medaus, ir išgeriama neatvėsinus.
Muskato kompresas. Šis kompresas uždedamas prieš naktį. Nesūdyti kiaulės taukai arba vazelinas užtepami ant drobinės servetėlės (10x10 cm) 2 cm sluoksniu, pabarstoma sutarkuotų muskato riešutų milteliais (1 arbatinis šaukštelis), uždedama ant krūtinės, apvyniojama vilnoniu šaliku ir miegama iki ryto. Šią procedūrą galima kartoti kas antrą dieną.
Kėnių aliejus. Šis aliejus padeda išvengti bronchito paūmėjimo ir kosulio. Į paruoštą vonią įlašinama keletą lašų aliejaus ir pagulima joje 15 minučių.
Žolynų eterinių aliejų mišinys. Inhaliacijoms ir patalpų aromatizavimui tinka ne tik juozažolės, bet ir citrinmedžio, melisos, levandos, eukalipto aliejai.
Jeigu refleksinis kosulys ypač sustiprėja naktimis, reikia visą dieną gerti šarminį mineralinį vandenį su karštu pienu (1:1). Paskutinę porciją rekomenduojama išgerti prieš pat miegą. Šiame mišinyje galima ištirpinti šaukštelį medaus.
Valgykite vaisius ir daržoves. Rekomenduojama per dieną suvalgyti mažiausiai 500 g šių produktų, daugiausiai šviežių.
Parinko Birutė Silevičienė
Atgal