VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2024.10.07.Neapykantos nusikaltimas: tautininkai prieš Laisvės partiją

 

Tautos ir teisingumo sąjunga, jungianti tautininkus, centristus ir respublikonus, o savo rinkimų sąraše – ir Krikščionių sąjungą bei Šeimų sąjūdį, kreipiasi į Lietuvos generalinę prokūratūrą dėl neapykantos kurstymo.

Šių metų spalio 3 d. socialiniame interneto tinkle „Facebook“ Laisvės partija įkėlė plakatą, kuriame Tautos ir teisingumo sąjungos pirmininkas Petras Gražulis vaizduojamas šiukšlių dėžėje, taip prilyginant jį ir jo rėmėjus šiukšlėms.

„Tai – praktiškai beprecedentis atvejis, kai politinėje retorikoje žmonės traktuojami kaip šiukšlės.

 

Už gerokai menkesnius ir labiau abejotinus neapykantos atvejus keliamos bylos“, teigiama tautininkų pareiškime prokuratūrai.

Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, 25 straipsnyje rašoma: „Laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais – tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija“. Kadangi politinės grupės yra tam tikri socialiniai segmentai, galima įžvelgti socialinės neapykantos kurstymą.

170-ame Baudžiamojo kodekso straipsnyje sakoma: „Tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“. „Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo“.

„Prašome pradėti ikiteisminį tyrimą juridiniam asmeniui – Laisvės partijai – už patyčias, niekinimą ir neapykantos skatinimą tikėjimo, įsitikinimų ir pažiūrų pagrindu“, rašo Tautos ir teisingumo sąjunga.

„Laisvės partija nurodo, kokios partijos ji labiausiai bijo“, glaustai įvertino tautininkas, istorikas Tomas Baranauskas. „Petras Gražulis teisiamas už tai, kad homoaktyvistus pavadino iškrypėliais. Bet iš jo lūpų nėra tekę išgirsti, kad koks nors žmogus yra šiukšlė. Dabar oponentus šiukšlėmis vadina partija, deklaruojanti toleranciją ir pagarbą žmogaus orumui. Neapykantos nusikaltimų kodeksą derėtų naikinti, bet, kol jis veikia, įdomu patikrinti, ar jis taikomas šališkai, ar objektyviai“ – papildo politologas Marius Kundrotas.

 

Atgal