VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2024.06.24.PUTINAS KARTOJA SOVIETŲ SĄJUNGOS ŽLUGIMO SCENARIJŲ

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

www.visagentura.com

 Kalbos kalbelės

Putinas po kelionės į Vietnamą vėl pasiuntė pasauliu keletą žinučių. Diktatorius pareiškė, kad neturi tikslo užimti Charkovo, tačiau iš ten išstumti rusus esą kainuos labai brangiai. Todėl Maskva neva pasirengusi deryboms Minsko ir Stambulo susitarimų pagrindu. Pasaulio teroristas numeris vienas vėl viauksėjo apie branduolinį prevencinį smūgį, kurio nereikia, nes priešas (Ukraina) tokiu atveju bus sunaikintas. Putinas ragina Vakarus greičiau apsispręsti dėl derybų, nes Rusija iš užgrobtų sričių nesitrauks. Tai esą reikštų Rusijos valstybingumo pabaigą. Todėl Putinas teigia, jog eis iki galo.

Ką reiškia šios Kremliaus vladykos žinutės? Jos rodo Putino ir jo aplinkos desperaciją, siekiant telkti sąjungininkus, tokius kaip Šė Korėja, Vietnamas, mėginant kurti karinį bloką, kaip atsvarą NATO. Ir asilui aišku, jog tokie partneriai - technologiškai ir ekonomiškai atsilikusios šalys yra ne parama, o našta Rusijai. Našta ir pats karas. Nustekentai Putino Rusijai, kuri beveik nebeturi karinių dalinių prie rytinės NATO sienos verkiant reikia atokvėpio. Todėl fiureris siūlo imti ir atiduoti Rusijai Donecko, Luhansko, Chersono, Zaporožės sritis, ir tik tokiu atveju neva bus galimos paliaubos. Jei ne – Rusija užsibrėžto tikslo esą pasieks jėga.

Putino siekis išplėsti imperiją, užgrobiant bevertes Ukrainos stepes ir sugriautus kaimus ir miestelius, tuo būdu pasiekiant minėtų sričių administracines ribas yra ne kas kita, o imperinė beprotybė, kuri prilygsta Čarlio Čaplino filmo “Didysis diktatorius” absurdui. Rusijos imperialistams labai norisi didinti imperijos ribas, plėsti įtaką, kas atsispindėtų naujame, Maskvos paišomame pasaulio žemėlapyje. Tačiau Putinas nesupranta dviejų esminių dalykų: jis mirtingas, o visos imperijos pasmerktos žlugimui. Naujųjų laikų “imperatorius” nesuvokia, jog lakstydamas po pasaulį, plėsdamas įtaką Azijoje, Rytuose, mėgindamas šantažuoti NATO rytinį sparną, jis jau prarado įtaką daugelyje regionų. Rusija tampa vos judančia meška molinėmis kojomis, kuri neabejotinai subyrės.

 Postūmiai

Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslavo Sikorskio teigimu, svarstoma galimybė uždaryti sienos su Baltarusija punktus. Esą po to, kai rytines sienas su Rusija uždarė Suomija, liovėsi visos provokacijų galimybės. Šiuo metu skaičiuojama, kokias ekonomines pasekmes gali turėti sienų su Baltarusija uždarymas.

Vašingtono Strateginių ir tarptautinių studijų centro teigimu, Kinija gali priversti pasiduoti Taivaną neiššaudama nei vieno šūvio. Kinų kariuomenė gali izoliuoti Taivaną, priverčiant kapituliuoti šalies ekonomiką, naudojant karantino taktiką, apsupant salą “pilkosios zonos” arba karinės blokados būdu. Kinijos spaudimas Taivanui didėja lygiagrečiai agresyvėjančiai Rusijai, kas tik įrodo, jog Pekinas ir Maskva veikia išvien.

Sudaužydamos driskius Ukrainos teritorijoje JAV ir NATO dar turi galimybę sustabdyti Kiniją ir vienu kirčiu išspręsti visas pasaulio problemas. Tam tereikia vieno dalyko - drąsos.

 Veiksmai

Pranešama apie intensyvėjančius mūšius rytiniame fronto ruože. Ukrainos gynėjai “duoda kruopų” įsibrovėliams, naikindami jų personalą ir karinę įrangą, praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas. Rusai mėgina atakuoti ir Vovčansko srityje, tačiau abu bandymai pastarąją parą buvo nesėkmingi.

Ukrainos pajėgos sėkmingai atakavo driskių karinių dronų sandėlį ir infrastruktūrą Krasnodaro krašte. Palydoviniai vaizdai patvirtina, kad birželio 21-osios naktį buvo sunaikinti "Shahed-136/Geran-2" sandėliai, pastatai, nepilotuojamų orlaivių kontrolės ir ryšio punktai. Pažymima, jog sunaikinti ir instruktoriai, kurie mokė personalą aptarnauti skraidyklių paleidimo sistemas.

 Lietuvoje

Automobilių kolonos nudardėjo ir susispietė prie ežerų, sodybų, upių. Skutama žolė, kraunami laužai, kai kur jau smilksta šašlyko dūmas.

Joninės. Vasaros saulėgrįžos arba Rasų šventė. Šimtus metų lietuviai šventė trumpiausią naktį maudydamiesi mėnulio apšviestame ežero vandenyje arba išsivoliodami ryto rasoje, nes manyta, kad tai gydo, apsaugo nuo užkalbėjimų ir raganų kerų. Vandenyje buvo maudomi ir gyvuliai.

Žoliavimas, vainikų pynimas, plukdymas upėje buvo siejamas su plaukiančia saule, taip pagerbiant ją išvykstant į žiemos pusę.

Nūnai tradicijos kiek pasikoregavo ir vietoj sutartinių girdisi tranki muzika bei šventinis girtų dvikojų bliovimas. Kai kas, prisisriuobęs baltosios, voliosis po stalu ir kitoniškai „valysis“ nuo blogos energijos ir ligų.

Neramios naktys paukščiams ir kitiems miško gyventojams dėl masiškai po miškus ir pakrūmes pasklidusių miestelėnų, šviečiančių baltais, it biuro baldai, neįdegusios odos lopinėliais.

Visi ilsimės. Taip, kaip norim, kaip suprantam, kaip jaučiam.

Šia proga turim jums ir daugiau gerų šventinių naujienų: kaimo sodybos kaimynai sako, kad vasara bus labai gera. Bo gandrai platino lizdus ir beveik visos šeimos augina po tris gandriukus. O va pernai tai vaikus mėtė iš lizdų ir vos ne vos užaugino po vienturtėlį.

Taigi, bus ramu, šilta, gera, upės, ežerai ir pamariai kvies nesibaladoti po užjūrius svilti nežmoniškose užusienio pajūrio keptuvėse, o mėgautis švelnia lietuviška vasara.

 Nuotraukoje: rusų teroristų numesta aviacinė bomba Charkovo nužudė tris žmones, mažiausiai dar 52 buvo sužeisti (šaltinis – „Reuters“).

Atgal