VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.02.08. Griaunama kritinė infrastuktūra ir ekonomika

Arvydas Anušauskas

Krašto apsaugos ministras

Kiekvienas karas reikalauja didelių besiginančios valstybės pastangų. Visose srityse įtampa nemažėja, net jei okupantai nepajėgia įgyvendinti savo tikslų. Juk griaunama kritinė infrastuktūra ir ekonomika, o visuomenės gerbūvis sumažėjo ir priklauso nuo karo baigties. Jau nekalbant apie žmonių aukas, pabėgėlius...

Putino režimas, matydamas tik vatą savo piliečių galvose, jau prieš kurį laiką apsisprendė nuo "3 dienų karo" pereiti prie "3 metų karo" scenarijaus. T.y. gali visus resursus mesti karui, nes "patrankų mėsos" šimtatūkstantinės netektys režimui yra priimtina kaina. Svarbiausias tikslas nepasikeitė - Ukrainos kaip valstybės maksimalus susilpninimas, jei ir nepavyksta jos sunaikinti.

Mobilizacija Rusijoje

Perėjimas prie ilgo, sekinančio karo yra nelengvas ir reikalauja Ukrainą remiančių šalių pastangų planuojant Ukrainos pajėgų rengimą ir aprūpinimą. Čia svarbiausia suplanuoti tai, kas bus reikalinga po kelių mėnesių, po pusmečio. Kad sprendimai būtų gerai parengti, o ne vien tik ad hoc.

The Wall Street Journal“ atskleidė tai, ko visi ir laukė: Kinija, nepaisydama sankcijų, tiekia Rusijai įrangą ir technologijas. Parduoda navigacijos įrangą, elektroninės kovos sistemų technologijas ir naikintuvų atsargines dalis.

Pradėjusios galioti ES sankcijos Rusijos naftos produktams, apribos Rusijos galimybes uždirbti Europoje 40 mlrd. dolerių. Tačiau... Šalių padedančių Rusijai apeiti sankcijas sąrašas kol kas netrumpėja, nors ir čia didžiausios sąjungininkės nepasikeitė - teokratinis Iranas ir totalitarinė Šiaurės Korėja.

 

Atgal