VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.05.27.Neaukokite piliečių „nepriklausomiems“ elektros tiekėjams!

Lidija Veličkaitė

„Susirinkome spręsti problemą, kuri šiuo sunkiu metu iškilo tiek mūsų valstybei, tiek pasauliui dėl įvykių Ukrainoje, stumiamas energetikos projektas, kuriuo žmonės apgaulės būdu bus tiesiogiai apiplėšiami. Pasitelkę šią akciją norime įteikti Prezidentui Gitanui Nausėdai dokumentą, kuriuo prašoma stabdyti šį pasirinktą, žmonėms kenksmingą, elektros energijos tiekimo projektą. Niekam nėra aišku, kokia bus padėtis žmonėms pasirinkus vieną ar kitą elektros energijos tiekėją. Atskiri tiekėjai neturi savo bazės ir kiekvienu momentu gali bankrutuoti, – pradedant renginį sakė akcijos vedėjas NS Vilniaus skyriaus pirmininkas Gaudentas Aukštikalnis.

Akcijos vedėjas Gaudentas Aukštikalnis skaito kreipimąsi į LR Prezidentą Gitaną Nausėdą

„Taip vadinama Europos Sąjungos (ES) liberalizuota prekybos elektra birža veikia taip, kad bet kuriuo momentu joje parduodamos energijos kaina yra nustatyta pagal brangiausią siūlomą energiją, kurios reikia patenkinti tuo metu rinkoje esantiems maksimaliems vartotojų poreikiams. Tai paprastai yra elektra, pagaminta deginant brangias dujas, kuri dar yra apmokestinama didžiuliais aplinkosauginiais mokesčiais,“ – kalbėjo NS Energetikos komiteto pirmininkas Almantas Stankūnas. Pirmininkas teigė, kad saulės, o ypač vėjo jėgainėse gaminama elektra dabar yra viena pigiausių. Tačiau nors ji ir patenkintų didesnę dalį poreikių, tai vis tiek nemažintų elektros kainos biržoje ir galutiniams vartotojams. Ispanijai ir Portugalijai po daugiau nei pusės metų vykusių intensyvių derybų su Europos komisija pavyko gauti elektros kainos biržoje nustatymo išimtį, kuri leido vartotojams kainą sumažinti beveik per pusę. NS dar šių metų pradžioje skelbė, kad nustatytos prekybos elektra taisyklės yra ypatingai žalingos vartotojams, ką pradėjo pripažinti rinkos reguliavimo tarnybos ir politikai. Tačiau vieša informacija Lietuvoje apie šią problemą pasirodė tik neseniai.

Kalba Nacionalinio susivienijimo Energetikos komiteto pirmininkas Almantas Stankūnas. Nuotraukos Jono Česnavičiaus

Visuomeninis elektros tiekėjas „Ignitis“ elektrą vartotojams gali tiekti tik pirkdamas ją biržoje. Vadinamieji „nepriklausomi“ elektros tiekėjai elektrą vartotojams gali tiekti pagal tiesiogines ilgalaikes sutartis su gamintojais. Mūsų politikų valia visuomeninis tiekėjas tampa nepatraukliu vartotojams.

Europos komisijos direktyva dėl elektros rinkos liberalizavimo numato prievolę tik sudaryti sąlygas naujiems nepriklausomiems elektros tiekėjams tiekti elektros energiją šalia visuomeninio tiekėjo. Tačiau nenustato, kad ES valstybės įvestų sankcijas vartotojams, kurie iki nustatyto laiko nesudarė sutarčių su nepriklausomais elektros tiekėjais. Tačiau Lietuvos politikai net įstatymu nustatė, kad tokiems vartotojams elektra bus tiekiama pagal garantinio tiekimo sąlygas, o kaina bus  nustatoma pagal biržos kainą ir dar papildomai pridėjus 25 proc. antkainį.

„Ar minėtas antkainis nėra tijūno botagas, kuriuo baudžiauninkai varomi į nepriklausomų elektros tiekėjų lažą?“ –  klausia A. Stankūnas.

Ypač šokas yra 740 tūkstančių elektros vartotojų, kurie jau birželio mėnesį privalo pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Lietuvos valdžia, suprasdama, kad tai gali sukelti socialinį sprogimą, nutarė skirti valstybės lėšų kainoms riboti. Tačiau tai tik pusei metų. Kas bus po to, nekalbama. Kainos gali pasiekti aukštumas. Keista, kad kainos bus kompensuojamos ne mažas pajamas gaunantiems vartotojams, o elektros energijos tiekėjams. Ir vėl klausia  A. Stankūnas: „Argi toks sprendimas kartu nėra valstybės stūmimas į vis didesnes skolas? Argi taip nėra didinamas skurdas ir socialinė atskirtis?“ Pasinaudoję kompensuojama dalimi, nepriklausomi elektros tiekėjai faktiškai gali nustoti rūpintis konkurencija. Nors politikai į įstatymo pakeitimus įrašė būtinybę kontroliuoti tiekėjų kainų pagrįstumą, tačiau prasitarta, kad tiekėjams nebus galima taikyti sankcijų  už nepagrįstų kainų pritaikymą, nes jie yra nereguliuojami.

A. Stankūnas klausia: „Kodėl valdantieji politikai taip elgiasi? Ar jie taip įtikėję stebuklinga laisvosios rinkos ranka, kad nėra pajėgūs suvokti, kur ta rinka naudinga visuomenei, o kur ji gali tapti didžiausiu plėšiku? O gal mūsų valstybę valdantys politikai jau seniai nėra nepriklausomos valstybės vadovai, bet tik geografinę teritoriją, vadinamą Lietuva, valdantys administratoriai, pasirengę kuo uoliausiai, neprieštaraudami, viršydami nustatytas užduotis, vykdyti juos palaiminusių viršvalstybinių institucijų nurodymus? Ar galbūt valstybę valdantys politikai taip elgiasi tiek dėl nurodytų priežasčių, tiek dėl galimų savo ir elektros rinkoje veikiančių galingų privačių kompanijų savanaudiškų finansinių interesų?“

Nacionalinis susivienijimas kreipiasi į Lietuvos Respublikos Prezidentą Gitaną Nausėdą ir klausia, ar jis bus su Lietuvos piliečiais, ar ryžtingai imsis politinės iniciatyvos keičiant ydingus sprendimus, susijusius su elektros rinkos liberalizavimu ir netinkamu elektros ir gamtinių dujų kainų kompensavimu vartotojams.

Nacionalinis susivienijimas pareiškia, kad nacionalinio saugumo, ekonominiu, socialiniu požiūriu netinkamas energetikos sektoriaus veiklos reguliavimas didina kritines grėsmes mūsų valstybei ir gali galimai turėti nusikalstamos veiklos pobūdį. Todėl pritariant akcijos dalyviams, reikalaujame:

1. Atšaukti bet kokius planus, įskaitant spaudimą aukštesnėmis elektros energijos kainomis, priversti individualius elektros vartotojus pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Nedelsiant sudaryti galimybę elektros vartotojams, kurie jau pasirinko nepriklausomą elektros tiekėją, grįžti pas visuomeninį elektros tiekėją.

2. Atšaukti planus apriboti visiems vartotojams maksimalias visos sunaudotos elektros ir gamtinių dujų kainas, o šiai priemonei numatytus 690 mln. eurų panaudoti tikslinei mažesnes pajamas turinčių gyventojų ir smulkiojo bei vidutinio verslo paramai taip, kad būtų užtikrinta jų motyvacija taupyti ir investuoti į alternatyvias elektros energijos gamybos ir būstų šildymo šaltinius.

3. Teisėsaugos institucijoms atlikti antikorupcinį tyrimą dėl to, kas ir dėl kokių motyvų pasiūlė kompensuoti elektros tiekėjams visas pajamas taikant aukštesnes negu nustatytos maksimalios kainos.

4. Nedelsiant pakeisti sprendimus dėl naujų elektros generavimo jėgainių vystymo taip, kad nauji projektai pirmiausia būtų skirti mažinti elektros energijos kainą Lietuvos vartotojams.

5. Matydami aklą valdžios vadovavimąsi neoliberalistinės ideologijos dogmomis ir beatodairišką pasiryžimą vykdyti jomis grindžiamas ES direktyvas Lietuvos piliečių masinio skurdinimo ir valstybės silpninimo sąskaita, dar kartą primygtinai reikalaujame iškelti ES lygmeniu klausimą dėl centralizuoto ir neveiksmingo (nelankstaus ir neefektyvaus) ekonomikos reguliavimo panaikinimo, grąžinant valstybės narėms ekonominį savarankiškumą, grindžiamą realaus subsidiarumo principu, kuris įgalintų tvarkyti šalių ūkius atsižvelgiant į realias ir besikeičiančias vietos sąlygas.

 

Atgal