VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2024.06.19. Izraelio derybininkas: dešimtys Gazos Ruože laikomų įkaitų neabejotinai yra gyvi

 

Vienas aukšto rango Izraelio derybininkas naujienų agentūrai AFP  pareiškė, kad dešimtys įkaitų, kuriuos Gazos Ruože laiko „Hamas“, neabejotinai yra gyvi, o Izraelis negali pritarti karo sustabdymui, kol pagal susitarimą nebus paleisti visi įkaitai.

Skaičiuojama, kad spalio 7 d. „Hamas“ smogikai pagrobė 251 įkaitą. Izraelis mano, kad 116 jų vis dar yra Gazos Ruože. Anot kariuomenės, tarp jų yra 41 negyvas belaisvis.

„Hamas“ pagrobti izraeliečiai. Skaičiuojama, teroristinė grupuotė tebelaiko apie 100 įkaitų / AP nuotr.

„Neabejotinai gyvi dešimtys (įkaitų)“, – sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas.

„Negalime jų ten palikti ilgam, jie mirs“, – tikino jis. Pareigūnas pridūrė, kad didžiąją daugumą jų laiko „Hamas“ smogikai.

Praėjusį mėnesį JAV prezidentas Joe Bidenas pristatė trijų etapų pasiūlymą dėl karo Gazos Ruože nutraukimo, kuris apima paliaubas ir „Hamas“ laikomų įkaitų paleidimą. Pasak J. Bideno, pirmajame etape numatytos šešių savaičių trukmės visapusiškos paliaubos, taip pat Izraelio pajėgų pasitraukimas iš visų apgyvendintų Gazos Ruožo teritorijų.

Pareigūnas sakė, kad Izraelis negali nutraukti konflikto su „Hamas“ nesudarius susitarimo dėl įkaitų, nes smogikai gali „pažeisti savo įsipareigojimus.. ir užvilkinti derybas 10 metų“ ar daugiau.

„Šiuo metu, prieš pasirašydami susitarimą, negalime įsipareigoti nutraukti karą“, – pareiškė pareigūnas.

„Nes į pirmąjį etapą įtraukta išlyga, kad surengsime derybas dėl antrojo etapo. Antrasis etapas yra įkaitais laikomų vyrų ir karių paleidimas“, – dėstė jis.

Pareigūnas nurodė, kad Izraelio derybininkų komanda uždegė žalią šviesą J. Bideno planui.

„Tikimės ir laukiame, kad „Hamas“ ištars „taip“, – sakė jis.

Izraelio vyriausybė dar nėra viešai pritarusi J. Bideno planui.

 

Atgal