VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2024.06.18.G7 viršūnių susitikimo pareiškimas

Pekinas pirmadienį atkirto Didžiajam septynetui (G7), savo viršūnių susitikimo baigiamajame pareiškime nusitaikiusiam į Kiniją. 

„G7 viršūnių susitikimo pareiškime vėl manipuliuojama su Kinija susijusiais klausimais, šmeižiama ir puolama Kinija, perfrazuojamos faktinio ir teisinio pagrindo, jokio moralinio pateisinimo neturinčios klišės, [jame] pilna arogancijos, prietarų ir melo“, – eilinėje spaudos konferencijoje pareiškė kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas.

Kinija

Taip Kinija atsakė į G7 lyderių perspėjimą Pekinui nebesiųsti ginklų komponentų Rusijai.

Praėjusią savaitę Italijoje vykusiame G7 viršūnių susitikime daug dėmesio buvo skiriama pašlijusiems prekybos santykiams su Pekinu, taip pat įtampai dėl Ukrainos ir Pietų Kinijos jūros.

Aukščiausiojo lygio susitikimo pabaigoje paskelbtame pareiškime teigiama, kad Kinija siunčia į Rusiją dvejopo naudojimo medžiagas, padedančias Maskvai kariauti Ukrainoje.

G-7 pareiškime, kuriame vartojamos griežtesnės formuluotės nei praėjusių metų viršūnių susitikime, taip pat kritikuojama Kinijos vykdoma „militarizacija, prievartinė ir bauginama veikla“ Pietų Kinijos jūroje.

 

Atgal