VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

2024.07.27.Antilietuvizmo proveržis?

Algimantas Lelešius

1941 m. tremtinys,

Kazlų Rūdos Garbės pilietis

  Per televiziją sužinojome gluminančią informaciją: buvę Sporto rūmai turės ekspoziciją, skirtą žydų kapinėms, buvusioms prie tų rūmų, išgarsinimui. Dalis ekspozijos bus skirta ir lietuviams, net ketvirtadalis?! Kažkas galvoja: jums čiabuviams, lietuvaičiams, daugiau ir nereikia. Džiaukitės, kad ir tiek gaunate!

  Pamąstykime savo čiabuvišku proteliu. Lietuvoje gal 1000 kapinių, yra ir žydų kapinių. Visoje Lietuvoje gal šimtai. Tai kodėl šitos prie Vilniaus Sporto rūmų turi būti taip sureikšmintos, išgarsintos, „lygesnės“ už kitas? O gal vis dėlto visi mirusieji turi būti vienodai gerbiami. Sovietmečiu taip nebuvo. Tada visi mirusieji buvo vienodai negerbiami. Daug kapinių buvo buldozeriniu būdu sulygintos su žeme. Neliko tų kapinių paminklų. Jie buvo panaudoti kaip statybinė medžiaga.

  Dabar iš to barbarizmo palikimo ieškoma išeities. Buvusios kapinių vietos pažymimos žalia veja, atminimo akmenimis su įrašais lietuvių ir žydų kalbomis. Taip, pavyzdžiui, tinkamai deramai įamžintos buvusios žydų kapinės Marijampolėje. Tarp Šaulių gatvės ir Šešupės: žalia veja ir memorialinis akmuo su užrašais lietuvių ir žydų kalbomis: šioje vietoje buvo žydų kapinės. Patrauklus kuklumas ir malonus paprastumas. Taip turėtų būti įamžintos ir minėtos kapinės Vilniuje prie Sporto rūmų.

  O Sporto rūmai mums turi išskirtinės, panašu, sakralios istorinės reikšmės. Teisingai, įtikinamai apie tai kalbėjo istorikas Algimantas Kasparavičius. Čia įvyko istorinis Sąjūdžio suvažiavimas 1988 metais spalio 23 dieną. Tai buvo Nepriklausomybės preliudija.

  Sporto rūmuose 1991 metais po dramatiškų Sausio 13-osios įvykių buvo pašarvoti žuvę mūsų didvyriai. Tai mūsų irgi herojiška istorija.

  Todėl istoriniai Sporto rūmai negali būti architektūriškai kažkaip keičiami, juo labiau griaunami. Tik deramai atnaujinti, suremontuoti. Jie turi tapti Tautos Atgimimo muziejumi.

  Tokios mankurtinės Vilniaus savivaldybės užmačios dėl Sporto rūmų dar kartą (po memorialinės lentos didvyrio Kazio Škirpos atminimui sudaužymo) patvirtina teiginį, kad Vilnius – juodoji patriotizmo skylė. Ką apie tai galvoja Seimas, Vyriausybė, VSD?

 

 

Atgal