VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

KULTŪRA

2024.10.11.S. Kairys „Auksinę krivūlę“ už kultūros puoselėjimą įteikė Varėnai

 

Kultūros ministras Simonas Kairys Lietuvos savivaldybių asociacijos 19 kartą surengtose iškilmėse „Auksinės krivūlės“ apdovanojimą už kultūros puoselėjimą įteikė Varėnos rajono savivaldybei.

„Labai džiaugiuosi vizitais į savivaldybes, ypač pastaraisiais vizitais, per kuriuos atidarėme ne vieną naują arba po rekonstrukcijos atnaujintą kultūros objektą. Lietuva tikrai gražėja, kultūrinis gyvenimas yra toks aktyvus, kad visur būti tampa ne taip ir paprasta.

Ši savivaldybė, kuriai keliauja „Auksinė krivūlė“ iš Kultūros ministerijos, yra tikrai unikali, slepianti labai gražius dalykus. Pradedant Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu ir jo įrėžtu gyvenimu toje savivaldybėje, jau 15-ą kartą čia vykstančiu profesionalių teatrų festivaliu, taip pat gyvenvietėmis, kurios puikiai išnaudoja modernius dalykus, baigiant gyvu ir aktualiu laisvės kovų prisiminimu. Šioje savivaldybėje gyvenančios asmenybės ne tik saugo mūsų tradicijas, etnokultūrą, bet ir savo buvimu kasdien spinduliuoja tą dzūkišką tradiciją, tarmę, dainą, kalbą“, – ceremonijoje kalbėjo kultūros ministras Simonas Kairys ir padėkojo visiems, kurie savo darbu ir energija pelnė Varėnai šį garbingą apdovanojimą nominacijoje „Savivaldybė – kultūros puoselėtoja“.

Varėnos rajone aktyviai veikia kultūros įstaigų tinklas, kurį sudaro Varėnos kultūros centras, Varėnos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Merkinės krašto muziejus.

Varėnos kultūros centras turi 16 struktūrinių padalinių ir amatų centrą. Kultūros centras puoselėja etninę kultūrą, skatina meno mėgėjų, tautodailės, meno kolektyvų veiklą ir gyvybingumą, kuria menines programas, plėtoja švietėjišką, pramoginę veiklą, organizuoja profesionalaus meno sklaidą, rengia kultūrinių programų projektus ir rūpinasi jų įgyvendinimu. Kultūros centre veikia folkloro ansamblis „Žeira“, „Šaulių“ kapela, moterų šokių kolektyvas „Vaivora“, senjorų liaudiškų šokių grupė „Kadagys“, mišrus choras „Harmonija“, pagyvenusių žmonių mišrus choras „Varpilė“, moterų vokalinis ansamblis „Rūta“, jaunimo dailės studija „Kadagys“, mišrus vokalinis ansamblis „Verona“, teatro studija „Kizas“, mišrus vokalinis kvartetas.

Varėnos rajono savivaldybės viešoji biblioteka kuria naują tradiciją – kasmet šiuolaikiškai, moderniai, žaismingai ir edukatyviai pristatyti Mikalojų Konstantiną Čiurlionį ir vaikams, ir suaugusiems, puoselėti menininko atminimą, labiau susieti M. K. Čiurlionį su Varėna.

Merkinės krašto muziejuje šiuolaikiškai įrengta ekspozicija, sudaryta galimybė išgirsti pasakojimų apie Merkinės pilies ir miesto laikus, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vladislovo Vazos mirtį Merkinėje 1648  m., Lietuvos partizanų įvykdytą Merkinės puolimą 1945 m. ir kitas šio krašto istorijas. Aktyviai veikia ir yra noriai lankomis kiti muziejaus padaliniai: Perlojos istorijos muziejus, V. Krėvės-Mickevičiaus memorialinis muziejus, Memorialas Dainavos apygardos partizanams.

Organizatorių nuotrauka

 

Atgal